Säpo

IT-forensiker

Vi söker IT-forensiker till Säkerhetsavdelningen med placering i Stockholm
Ref nr: 2017-2969
Sista ansökningsdag: 27 februari 2017

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har närmare 1 100 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.

Säkerhetspolisen söker IT-forensiker med placering på Säkerhetsskyddsenheten vid huvudkontoret i Stockholm. Tjänsten är placerad i gruppen för informationssäkerhet och bevissäkring i IT-miljö.

Gruppen är resurs- och metodcentrum för IT- och informationssäkerhet, samt ansvarar för att utveckla och tillhandahålla resurser och metoder för bevissäkring i IT-miljö.

Arbetsuppgifter

Uppdraget som forensiker på Säkerhetspolisen är att stödja verksamheten med undersökning av beslagtagen IT-utrustning, som exempelvis datorer, mobiltelefoner och andra lagringsmedier.

Dina arbetsuppgifter kommer främst innebära att:

 • Eftersöka, säkra och dokumentera digital information som kan utgöra viktig bevisning i Säkerhetspolisens utredningar
 • Biträda vid husransakningar där IT-utrustning och digital information ska säkras
 • Utveckling av metoder och verktyg för undersökningar av beslagtagen IT-utrustning
 • Vittna i samband med rättegång
 • Samverka med både interna och externa kontakter

Du arbetar såväl enskilt som i grupp. Eftersom arbetet sker i den operativa verksamheten förekommer det arbete utanför kontorstid såväl som resor inom landet, också med kort varsel.

Erfarenhet och kompetens

Eftersom forensiken rör sig över ett stort forensiskt område kommer det, i nuläget såväl som framtiden, kräva en bred kunskapsmässig- och erfarenhetsmässig grund att stå på, gärna i kombination med intresse för ett mer avgränsat område

Krav

 • Minst två års erfarenhet av arbete med IT-forensiska undersökningar
 • Relevant högskoleutbildning inom datateknik eller systemvetenskap, alternativt har du förvärvat motsvarande kunskap genom arbetslivserfarenhet
 • B-körkort då inrikes resor förkommer i tjänsten
 • God förmåga att formulera dig väl i tal och skrift på både svenska och engelska

Meriterande

 • Tidigare erfarenhet av brottsutredande verksamhet
 • Språkkunskaper utöver svenska och engelska
 • Programmeringskunskaper
 • Erfarenhet av elektronikarbete
 • Erfarenhet av flera operativsystem

Egenskaper

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och ser gärna att du har:

 • God förmåga att hitta kreativa lösningar på nya problemställningar
 • God analytisk förmåga och fallenhet att snabbt ta till dig ny kunskap inom olika ämnesområden
 • Mycket god förmåga att förmedla komplex information på ett tydligt sätt, även inför grupp
 • En mycket god samarbetsförmåga, social kompetens och förmåga att etablera nya kontakter
 • Noggrannhet, men med förmåga att prioritera och se det väsentliga
 • Målinriktad, strukturerad och initiativrik

Vi värdesätter de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald kan tillföra verksamheten. Vi eftersträvar också en jämn könsfördelning och ser därför gärna kvinnliga sökanden.

Anställningsvillkor

Tillsvidareanställning, med sex månaders inledande provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning. Svenskt medborgarskap är ett villkor, eftersom anställning vid Säkerhetspolisen är placerad i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänt resultat efter säkerhetsprövning och registerkontroll som kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i Säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning kan du komma att krigsplaceras. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Information

Vill du veta mer om funktionen är du välkommen att kontakta gruppchef, tfn 010-568 77 49 eller till HR-enheten för information om rekryteringsprocessen, tfn 010-56 870 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 84 79, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess. För en del kategorier av anställda är huvudprincipen att anställningen ska bedömas som en hemlig uppgift.

I det viktiga uppdraget att skydda Sverige och demokratin behöver vi en stor bredd av kompetens och erfarenhet hos våra medarbetare. Tycker du att du har det vi söker och känner att vårt arbete verkar intressant? Då är du varmt välkommen med din ansökan!

I rekryteringsprocessen kommer arbetspsykologiska test användas som en del i urvalet.

Vi erbjuder goda möjligheter till friskvård i våra egna träningslokaler.

I den här rekryteringen har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler och metod.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Försättsbladet finner du härPDF (pdf, 562.4 kB). Samtliga handlingar ska vara i PDF-format eller Word.

I ditt personliga brev vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med ref nr 2017-2969. Om du skickar e-post ange även ref nr i ämnesraden.

Via e-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

eller via post:

Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss och inte via någon länk.

Ansökan ska ha kommit in senast den 27 februari 2017.