Säpo

Livvakter

Vill du bidra till att skydda Sverige och vårt demokratiska samhälle? Säkerhetspolisen söker nu livvakter till personskyddsenheten med placering i Stockholm. Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt. Tillsammans gör vi skillnad – för ett säkert Sverige

Referensnummer: 2018-21555
Sista ansökningsdag: 2019-01-11
Placering: Stockholm

Ditt uppdrag

Rollen som livvakt innebär ett ansvarsfyllt och intressant polisarbete. Du får möjlighet att arbeta med varierande arbetsuppgifter i intressanta miljöer inom och utanför Sverige där varje dag är unik och tempoväxlingar ingår i vardagen. Som livvakt vid personskyddsenheten är din huvudsakliga uppgift att förebygga och förhindra att skyddspersoner utsätts för våld eller kränkande handling. Skulle ett angrepp ändå ske ska situationen kunna hanteras.

I arbetet ingår löpande utbildningar av hög kvalitet och kontinuerlig fysisk träning. Uppdraget ställer specifika krav på din sociala, mentala och fysiska förmåga och samtliga medarbetare uppmanas och förväntas ta ett stort eget ansvar för sin utveckling och sin fysiska hälsa.

Din kompetens

För tjänsten som livvakt krävs att du har polisexamen och har arbetat som polis i minst 1,5 år efter examen samt genomfört aspirantperiod. Du behöver också inneha anställning vid Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen. Tjänsten kräver att du har fallenhet för skytte, bilkörning, närkamp och taktik och du behöver även ha godkänd utryckningsförarutbildning/polistaktisk bilkörning. Vidare ser vi att du har grundläggande kunskaper om svenskt samhällsskick och utrikespolitiska frågor samt att du har god förmåga att kommunicera på svenska och engelska.

Det är meriterande om du har erfarenhet inom olika polisiära operativa verksamhetsområden och även annan relevant arbetslivserfarenhet. Har du erfarenhet från andra kulturer genom till exempel uppväxt, arbete/studier eller resor är det något som ses som positivt liksom språkkunskaper utöver svenska och engelska. Relevanta specialkunskaper så som skepparexamen, körkort med utökad behörighet och/eller sjukvårdsutbildning (ambulansförare, akutsjukvårdare etc.) är fördelaktigt.

Tjänsten ställer medicinska och fysiska krav:

  • Fullgod syn med eller utan korrigering. På grund av tjänstens karaktär är det inte tillåtet att bära glasögon
  • Fullgod hörsel
  • God fysisk kapacitet


Dina egenskaper

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som har mycket god förmåga att värdera och bedöma situationer samt uppmärksamma och läsa av beteenden på ett omdömesgillt sätt. Arbetet som livvakt är föränderligt och det är viktigt att du är flexibel och snabbt kan växla mellan planerad och händelsestyrd verksamhet utifrån given situation. Då förutsättningarna kan förändras med kort varsel är det viktigt att du har god förmåga att tempoväxla och snabbt kan omprioritera dina uppgifter. Arbetet sker i nära samarbete med kollegor och skyddspersoner och tjänsten ställer därför höga krav på dina sociala färdigheter och att du har lätt för att skapa och upprätthålla förtroendefulla kontakter.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 200 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.
Om Säkerhetspolisenlänk till annan webbplats

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor

Grundutbildningen omfattar ca tolv veckor och ingår i en första sex månader lång tidsbegränsad anställning. Därefter kan du erbjudas en längre tidsbegränsad anställning, vanligtvis fem år med möjlighet till ytterligare förlängning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Preliminär kursstart är vecka 38, 2019.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryteringsgruppen,
tfn 010-568 81 80. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29

Ansökan

Läs även informationen angående livvaktsrekrytering på www.sakerhetspolisen.se/personskydd/rekrytering

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format. Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 571.3 kB)

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med referensnummer 2018–21555. Om du skickar e-post, ange även referensnummer i ämnesraden.

E-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

Postadress:
Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.
Ansökan ska ha kommit in senast 2019-01-11.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisenlänk till annan webbplats

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.