Säpo

Sektionschef till utredningsenheten

Ref nr: 2018–16391
Placering: Stockholm
Sista ansökningsdag: 20 September

Vill du bidra till att skydda Sverige och vårt demokratiska samhälle? Säkerhetspolisen söker nu en sektionschef till utredningsenheten med placering i Stockholm. Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt. Tillsammans gör vi skillnad – för ett säkert Sverige.

Utredningsenheten ingår i säkerhetsunderrättelseavdelningen. Vi ansvarar för de brottsutredningar som faller in under Säkerhetspolisens ansvar och stödjer de operativa verksamhetsområdena i deras hotreducerande arbete. För att hela tiden kunna möta de utmaningar som enheten står inför är den under kontinuerlig tillväxt. Säkerhetspolisens förundersökningar leds oftast av en åklagare från Riksenheten för säkerhetsmål och bygger mycket på intern och extern samverkan. Det operativa arbetet leds av en gruppchef.

Dina egenskaper
Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig med goda ledaregenskaper som med engagemang och drivkraft vill vara med och utveckla och leda utredningsarbetet på Säkerhetspolisen. Du är prestigelös och trygg i ditt ledarskap, tar egna initiativ och driver självständigt frågor för att vidareutveckla verksamheten. Som ledare är du mån om att skapa engagemang och delaktighet hos dina medarbetare och har lätt för att fånga upp idéer och konkretisera dem. Du har en naturlig förmåga att skapa goda relationer och nätverk, såväl internt som externt och samarbetar effektivt med andra. Som ledare kan du snabbt identifiera vad som behöver prioriteras, fatta beslut under tidspress samt kommunicera och anpassa dina beslut efter rådande omständigheter. Rollen kräver noggrannhet, uthållighet och flexibilitet och du behöver ha en god förmåga att växla mellan planerad och händelsestyrd verksamhet.

Ditt uppdrag
Som sektionschef ingår du i enhetsledningsgruppen och kommer att arbetsleda gruppchefer i det dagliga arbetet. Din huvudsakliga uppgift blir att leda och utveckla dina medarbetare och verksamheten i rätt riktning för att nå resultat och uppsatta mål på bästa sätt. Vidare kommer du att hantera strategiska frågeställningar rörande sektionen och genom metod- och kompetensutveckling driva och utveckla ert verksamhetsområde. I rollen ingår även att leda, planera och utveckla sektionens arbete och uppdrag på indirekt nivå. Du ansvarar för rekryteringar till sektionen samt hanterar andra arbetsgivarfrågor och du kommer även att övergripande ansvara för arbetet med utredningar. Som sektionschef kommer du aktivt delta i det metod- och verksamhetsutvecklingsarbete som kontinuerligt bedrivs på enheten och myndigheten och skapar bästa möjliga förutsättningar för det operativa arbete som enheten ansvarar för. I ditt arbete kommer du kontinuerligt samverka med interna och externa partners, exempelvis Polismyndigheten.

Arbetet bedrivs huvudsakligen i Stockholm men resor inom och utanför Sverige förekommer.

Din kompetens
Rätt person för tjänsten har polis- och/eller annan relevant utbildning samt minst två års dokumenterad chefserfarenhet. För att lyckas i rollen behöver du ha tidigare erfarenhet av arbete med förundersökningar samt erfarenhet av att arbeta i gränslandet mellan utrednings- och underrättelsearbete. Du har tidigare vana av personalansvar och vill nu arbeta med indirekt ledning av de grupper som jobbar med utredningsarbete samt med utveckling av de metoder som används på enheten. Vidare kommunicerar du obehindrat på svenska och engelska i såväl tal som skrift och har grundläggande kunskaper i MS Office.

Meriterande för tjänsten är utbildning till förundersökningsledare samt arbetslivserfarenhet som förundersökningsledare. Likaså är erfarenhet av underrättelsearbete fördelaktigt liksom vana av att leda komplexa utredningar. Har du tidigare verkat som chef inom utredningsverksamhet är det något som vi ser mycket positivt på. Även tidigare erfarenhet av indirekt ledarskap eller erfarenhet av att leda utvecklingsarbete värderas högt.

Om Säkerhetspolisen
Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 200 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet. Läs mer om Säkerhetspolisen på www.sakerhetspolisen.selänk till annan webbplats och i vår årsbok som du hittar på vår hemsida.

Anställningsvillkor
Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning. Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänt resultat efter säkerhetsprövning med registerkontroll, som genomförs i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Mer information
Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 79 41. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

Ansökan
Vi värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten och vi eftersträvar också en jämn könsfördelning.

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Försättsbladet finner du härPDF (pdf, 562.4 kB) (OBS! Måste sparas om lokalt på din dator innan den bifogas). Samtliga handlingar ska vara i MS Word eller PDF-format.

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med ref nr 2018–16391. Om du skickar e-post, ange även ref nr i ämnesraden.

Via e-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

eller via post:

Säkerhetspolisen

Registratorsexpeditionen

Box 12312

102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss och inte via någon länk.

Ansökan ska ha kommit in senast 2018-09-20.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Vidare information om hur Säkerhetspolisen hanterar personuppgifter i samband med rekrytering finner du härPDF (pdf, 168.3 kB) (PDF).