Säpo

Förhöjd hotbild mot Norge

2014-07-28

Säkerhetspolisens bedömning är att den förhöjda hotbilden mot Norge inte påverkar säkerhetsläget i Sverige. Säkerhetspolisen följer utvecklingen.

Enligt ny information den 28 juli tonar den norska säkerhetstjänsten PST ner hotet om ett eventuellt terrordåd, men beredskapen kvarstår på en förhöjd nivå.

Som meddelades onsdagen den 24 juli, höll PST, tillsammans med Norges justitieminister och rikspolischef en presskonferens på grund av en förhöjd hotbild mot Norge. Hotet består av ett terrordåd och de som tros ligga bakom är en extrem islamistisk grupp med anknytning till konflikten i Syrien.

Den norska polisen har bland annat höjt beredskapen längst sina gränser, men inte bett om assistans från andra länder vad gäller gränskontroll.

För att bearbeta, analysera och värdera inkommen information som kan förändra hotbilden mot Sverige, har Säkerhetspolisen ett fortsatt nära samarbete med PST.

För mer information se www.nrk.nolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samt www.pst.nolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Se även www.krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster