Placeholders logotyp, till startsidan

Analytiker inom data science

Sista ansökningsdag: 30 november 2022

IT

Stockholm

Vill du bidra med din analytiska förmåga och använda de senaste data- och AI-teknikerna för analys av stora och komplexa datamängder, samtidigt som du bidrar till ett säkrare Sverige? Är du bra på att hitta den röda tråden för att göra till synes obegriplig data begriplig? Har du drivkraften som krävs för att arbeta ihärdigt med data i syfte att både förebygga och förhindra brott som riskerar Sveriges säkerhet, men även vid de tillfällen då brott redan skett? Då är du rätt person att söka tjänsten som analytiker inom data science-enheten på Säkerhetspolisen.

Referensnummer: 2022-22766

Det här är ditt uppdrag

Du kommer utifrån ett strukturerat och metodiskt angreppssätt tolka och analysera stora och komplexa datamängder, för att:

 • Hitta nya samband, eller infallsvinklar i stora datamängder, utifrån behov i specifika ärenden
 • Stödja med förslag på inhämtning av ny data som kan besvara underrättelse- eller utredningsbehovet, samt ge uppslag till nya ärenden
 • Framställa bedömningar utifrån operativa frågeställningar
 • Utveckla verktyg som stödjer analysen, både på egen hand och tillsammans med andra

Eftersom variation och nya frågeställningar är vardag i arbetet krävs det att arbetssätt, metoder och verktyg ständigt utvecklas. Du kommer därför att vid varje uppdrag väga in och vikta all tillgänglig data, samt avgöra när en metod är relevant eller inte. En del av arbetstiden kommer därför att upptas av utvecklingsarbete. I samverkan med andra kommer du att ta fram metoder och processer som kan automatisera och effektivisera bearbetnings- och analysarbetet.

Som analytiker har du tillgång till myndighetens gemensamma system, samt möjlighet att utveckla egna analysverktyg. Att delge bedömningar och analyser internt och externt är också centrala arbetsuppgifter för dig som analytiker.
Arbetet bedrivs huvudsakligen i Stockholm, men resor inom och utanför Sverige förekommer.

De här kvalifikationerna söker vi hos dig

 • Akademisk examen, gärna inom datavetenskap, datalogi, matematik, statistik eller motsvarande
 • Du behärskar programmeringsspråket Python samt medföljande vanliga paket för data science-inriktat arbete
 • Du har kunskap i databasteknologier såsom SQL och NoSQL
 • Du kommunicerar obehindrat på svenska och engelska, både i tal och skrift

Utöver detta är det meriterande om du har erfarenhet från någon/några av följande områden:

 • Erfarenhet från systemutveckling, maskininlärning, algoritmutveckling och visualisering av data – gärna applicerat på tidsserieanalys, analys av geodata, eller bildanalys
 • Kunskap inom bearbetning och analys av följande datamängder; finansiell data, telecom-data, IT-forensisk data eller motsvarande
 • Erhållen polisexamen
 • Erfarenhet av att utforska data och självständigt föreslå inriktning för analyser
 • Erfarenhet från att arbeta både med strukturerad och ostrukturerad data
 • Erfarenhet av agila arbetsmetoder

Det här är kollegan vi söker

Du är kreativ och kan tänka kring problem som är löst formulerade, för att sedan på ett tydligt och bra sätt presentera komplexa problem och lösningar i kommunikation med både interna och externa kontakter.

Du har en god förmåga av att upprätthålla kontakter och är van vid att samarbeta med andra. Samtidigt så är det viktigt att du har den noggrannhet och flexibilitet som krävs för att arbeta under eget ansvar, men med en tydlig inriktning och deadline. Du har också förmågan att med enkelhet kunna växla mellan planerad och händelsestyrd verksamhet. Du kan både framföra och ta emot konstruktiv kritik på ett sätt som gynnar helheten, för Sveriges bästa.

Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen

Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati och våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som det ser ut vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss, allt från analytiker som jobbar med operativa ärenden, till utvecklare och data scientists som forskar och utvecklar system för intelligent informationshantering. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både tvärvetenskapligt lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och utvecklar Sveriges säkerhet.

Så hjälper vi varandra att utvecklas

Som medarbetare förväntas du ta egna initiativ för att utvecklas inom ditt område. Du har nära kontakt med din chef för att diskutera din och vår gemensamma utveckling. Vilka behov har vi och i vilken riktning vill du utvecklas?

Kombinationen lagarbete och egen drivkraft ger dig en stabil bas för att gå vidare när du är mogen för det. Det är vår modell för att ligga i framkant och helst före i utvecklingen generellt.

Vi strävar efter balans mellan arbetet och livet utanför. Vi premierar hälsa och erbjuder träning på jobbet. Det ger dig energi och tid att utvecklas.

Anställningsvillkor och krav

Det här är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som totalt innebär 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Så tar du kontakt med oss

Du är välkommen att kontakta rekryterande chef [email protected] För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Så ansöker du

(Genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Ansökan ska ha kommit in senast 2022-11-30.

Rekryteringen kommer ske löpande.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning.

Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisen

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

I den här rekryteringen använder vi arbetspsykologiska tester.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

Publicerad

 27 oktober 2022

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor