Placeholders logotyp, till startsidan

Kontaktnät som skyddar Sverige

En liten bit information kan vara helt avgörande för att skapa en tydligare bild och ta ett ärende framåt. Säkerhetspolisens källdrivare är en viktig del i arbetet med att ta reda på vem eller vilka som vill skada Sverige och på vilket sätt.

Jobbet som källdrivare på Säkerhetspolisen kräver en förmåga att kunna hantera många olika typer av situationer och personlighetstyper. En av Säkerhetspolisens källdrivare är Samir.

Vad innebär det att arbeta som källdrivare på Säkerhetspolisen?

– Som källdrivare arbetar vi långsiktigt och metodiskt där vår ambition är att komma nära källan till informationen som Säkerhetspolisen har behov av och behöver förstå. Vi hämtar in information från personer med tillgång till uppgifter som vi behöver för att kunna förebygga och avvärja brott mot Sverige.

– I grunden handlar det om relationer. För att vara en bra källdrivare måste man enligt mig ha ett intresse för det mänskliga beteendet då det förtroende och de relationer jag bygger upp i mitt jobb är en viktig del för att få in information vi behöver i vårt underrättelsearbete och i de ärenden vi arbetar med. Det är viktigt att kunna bygga upp och vårda relationer över tid.

Varför sökte du dig till Säkerhetspolisen?

– Jag är polis i grunden, men flera av mina kollegor har andra bakgrunder från det civila. Tillsammans tillför vi olika delar som skapar en helhet. Jobbet som källdrivare lockade mig då jag har ett stort intresse för att förstå vad som ligger bakom ett handlande. Men även att få chansen att jobba så nära kärnan i vår verksamhet och vårt uppdrag, det vill säga att förebygga och förhindra brott mot Sveriges säkerhet, lockade.

Hur bidrar du till ett säkrare Sverige i ditt arbete?

– Som källdrivare hjälper vi till med att få viktiga pusselbitar på plats. Det kan handla om att vi har underrättelser där viktig information saknas. Genom information från personer med tillgång till sådana uppgifter kan vi få en tydligare bild och ta oss framåt i ett ärende. Vi är ett spetsverktyg som är beroende av att arbeta nära andra delar inom Säkerhetspolisen. I slutänden handlar vårt uppdrag inom Säkerhetspolisen om att säkerställa att det som inte får hända inte heller händer, och där är den information vi får genom vårt arbete som källdrivare en enormt viktig del.

Hur skulle du beskriva Säkerhetspolisen som arbetsplats?

– I vårt jobb är vi i centrum av Säkerhetspolisens operativa verksamhet och uppdrag. Om du har ett samhällsintresse och tycker att de frågor vi verkar inom är intressanta finns det inget annat ställe där man så snabbt kan få jobba så nära stora händelser som de flesta inte ens vet sker. Det är inte som i en actionfilm med snabba bilar, men det är precis lika spännande.

Senast ändrad

 9 oktober 2023

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor