Placeholders logotyp, till startsidan

Livvakt med uppdrag att skydda demokratin

När en gärningsperson bryter avspärrningen och rusar mot partiledaren är det mer än styrka och reaktionsförmåga som gör det möjligt för Säkerhetspolisens livvakter att stoppa dem.

– I det läget är det förberedelserna som gör det möjligt för oss att agera effektivt, säger livvakten Niklas.

Niklas har jobbat som livvakt vid Säkerhetspolisen i sex år och har en bakgrund som ordningspolis och spanare. Som livvakt bidrar han till skyddet av den centrala statsledningen och har jobbat som livvakt för flera partiledare.

Vad innebär det att jobba som livvakt vid Säkerhetspolisen?

– Den biten som folk ser av vad vi gör, när vi till exempel går bakom en politiker, det är en väldigt liten del av yrket. Livvaktsyrket handlar först och främst om förberedelser och förebyggande arbete för att se till att det som inte får hända inte heller händer.

– Det kan till exempel handla om att reka (rekognosera). Vi kan åka före till en restaurang eller mötesplats. Kartlägga lokalen och sådant som flyktvägar, brandsäkerhet och närhet till sjukvård. På så sätt skapar vi olika scenarier och förstår vad vi behöver träna på och planera för.

Hur skulle du beskriva Säkerhetspolisen som arbetsplats?

– Har du förmågor och driv så är arbetsgivaren bra på att se det och ger dig möjlighet att utvecklas. Är du till exempel bra på närkamp? Ja då kanske du vill bli närkampsinstruktör. Det finns även möjligheter att utbilda sig inom sjukvård eller specialisera sig på personskydd i samband med resor till högriskländer och konfliktfyllda områden.

– Det läggs mycket tid på att göra oss till så bra livvakter som möjligt. Vi får mycket utbildning och den enskilde medarbetaren får mycket skräddarsytt. Inte bara kläder utan även taktisk utrustning.

– Arbetsgivaren försöker också vara flexibel när det kommer till schema och ledigheter för att vi ska kunna få ihop våra jobb och privatliv så bra som möjligt.

På vilket sätt bidrar du till att skydda vår demokrati i ditt arbete?

– Som livvakt är det vårt jobb att se till att våra skyddspersoner kan genomföra sina uppdrag på ett så tryggt och säkert sätt som möjligt. Det handlar ytterst om att säkra vår demokrati. Även om det inte är något som vi talar om till vardags så är jag övertygad om att det är ett uppdrag som betyder mycket för alla som jobbar här.

Hur kom det sig att du sökte dig till Säkerhetspolisen?

– Jag trodde länge att livvakt var något man gjorde när man blev lite äldre. Att det mest handlade om att öppna dörrar och agera taxichaufför. Jag hade väldigt fel. Som tur var hade jag bekanta som jobbade här och de fick mig att bättre förstå vad det handlar om.

Senast ändrad

 13 oktober 2023

Personskydd Jobba här Livvakt

Dela denna artikel

För att kunna bli livvakt krävs att du har:

  • Polisexamen
  • Anställning vid Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen
  • Intyg över godkänd utryckningsförarutbildning eller utbildning i polistaktisk bilkörning.

Centrala statsledningen

Säkerhetspolisen ansvarar för personskyddet av den centrala statsledningen. Den består av drygt 400 funktioner:

  • statschefen
  • tronföljaren
  • talmannen
  • riksdagsledamöterna
  • statsministern
  • statsråden
  • statssekreterarna
  • kabinettssekreteraren.
Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor