Kina – ett långsiktigt och växande hot
De kinesiska underrättelsetjänsterna bedriver en systematisk och omfattande underrättelseverksamhet och säkerhetshotande verksamhet mot Sverige och svenska intressen. Målet är att nå Kinas långsiktiga ambition att positionera sig som en global stormakt.

Karta över Beijing.
- Den kinesiska underrättelseverksamheten riktas mot ett brett spektrum av områden i det svenska samhället. Den för Sverige mest allvarliga underrättelseverksamheten utgår från resande underrättelseofficerare och underrättelseofficerare som arbetar från och i Kina, liksom från kinesiska nätverksangrepp.
- Kina bedriver påverkanspolitik i syfte att omforma globala normer och värderingar samt för att stoppa regimkritiska åsikter. De försöker även förmå andra länder att fatta beslut som gynnar Kinas intressen.
- Även andra kinesiska aktiviteter, som forsknings-och affärsutbyten, strategiska produktanskaffningar, investeringar och uppköp, teknik-och kunskapsöverföring via rekryteringsprogram kan utgöra allvarliga säkerhetshot mot Sverige. Förutom att dessa aktiviteter kan möjliggöra för Kina att inhämta stora mängder information ger de även ofta access till känslig information, kunskap, produkter och teknologi.
- Kinesiska medborgare är enligt 2017 års nationella underrättelselag skyldiga att bistå underrättelsetjänsterna vid behov.
- Kina har ambitioner att bli ledande inom flera teknikområden, bland annat rymdteknik. Svensk teknik, produkter, kunskap och information bedöms vara av stort värde för att uppnå Kinas långsiktiga mål. Kinesiska investeringar i Sverige har under det senaste decenniet ökat kraftigt inom sektorer där Sverige har spetskompetens samt inom kritisk infrastruktur. Det sker bland annat i syfte att tillgodogöra sig teknik, innovation och kunskap, personal samt skapa access till nätverk och utvecklingsplattformar inom prioriterade sektorer, men även för att möjliggöra påverkan av svenskt beslutsfattande. Kinesisk verksamhet i form av strategiska uppköp, anskaffning av teknik, särskilda produkter och särskild kunskap kan utgöra ett allvarligt hot mot Sverige och svenska intressen.
- Kina kartlägger dissidenter i Sverige och bedriver omfattande underrättelse-och hotaktiviteter mot regimkritiker för att reducera deras yttrande- och handlingsfrihet. Kina lägger avsevärda resurser på att påverka internationell opinion och åtgärder för att få individer att idka självcensur, även i Sverige.
- Den sammantagna kinesiska säkerhetshotande verksamheten riskerar att undergräva svensk export och innovationsförmåga och den kan på sikt allvarligt påverka svensk konkurrenskraft och sysselsättning och är ett allvarligt ekonomiskt hot mot Sverige.
- Det finns en mycket hög förmåga hos kinesiska aktörer gällande elektroniska angrepp, och Kina använder cyberangrepp för att inhämta information.