Säpo

Analytiker med inriktning mot icke-spridning av massförstörelsevapen

Vill du bidra till att skydda Sverige och vårt demokratiska samhälle? Säkerhetspolisen söker nu noggranna och strukturerade analytiker till enheten statliga aktörer. Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt. Tillsammans gör vi skillnad – för ett säkert Sverige.

Referensnummer: 2018–23220
Sista ansökningsdag: 2019-01-18
Placering: Stockholm

Ditt uppdrag

Som analytiker på Säkerhetspolisen bedömer du hot mot, eller sårbarheter hos, skyddsvärden samt stödjer arbetet med att inrikta myndighetens operativa arbete. I din roll på enheten statliga aktörer genomför du olika typer av analyser inom ickespridning- och exportkontrollområdet som kommer att fungera som underlag för den operativa verksamheten. Det kan röra sig om analyser med geografiskt eller tematiskt fokus. Du delger dina bedömningar och analyser internt och externt och stödjer enheten med analyser och underlag.

En viktig del av rollen är att stärka Säkerhetspolisens arbete med ickespridnings- och exportkontrollfrågor. I detta ingår att representera inriktningen internt och externt, vilket innebär samverkan med andra berörda verksamhetsområden på Säkerhetspolisen samt med andra myndigheter i Sverige. Du har många kontaktytor och kommer även att representera Säkerhetspolisen internationellt i olika sammanhang. Utöver detta kommer du också att samverka med myndighetens övriga analysnivåer, bl.a. genom deltagande i vissa gemensamma forum.

I din roll förväntas du aktivt inrikta och delta i det metod- och verksamhetsutvecklingsarbete inom informationshantering och underrättelseanalys som kontinuerligt bedrivs på myndigheten. Arbetet bedrivs huvudsakligen i Stockholm men resor inom och utanför Sverige förekommer liksom tjänstgöring i beredskap och på lista. Arbete kan komma att ske utanför kontorstid.

Din kompetens

Vi söker dig som har akademisk examen inom relevant område eller polisexamen samt har minst tre års dokumenterad arbetslivserfarenhet som Säkerhetspolisen bedömer som väsentlig för tjänsten. Du har god erfarenhet av metodutveckling från ledande eller deltagande roll. I arbetet som analytiker behöver du ha mycket god förmåga bearbeta och analysera stora mängder information samt kunna kommunicera på svenska och engelska i såväl tal som skrift. Vidare är det viktigt att du kan producera tydliga och tillförlitliga bedömningar med kort framförhållning samt kan arbeta med flera uppgifter samtidigt.

Har du naturvetenskaplig alternativt teknisk akademisk utbildning är det en fördel. Meriterande för tjänsten är relevant arbetserfarenhet från ämnesområden kopplade till ickespridning- och exportkontroll (exempelvis om massförstörelsevapen, exportreglering eller utveckling av ny teknologi). Vi ser även positivt på om du har tidigare erfarenhet av arbete med analys inom säkerhetspolitik, säkerhets- eller underrättelsetjänst eller statsförvaltning. Andra fördelaktiga meriter är erfarenhet av att genomföra analyser med hjälp av olika analysverktyg i databasmiljö. Språkkunskaper utöver svenska och engelska, såsom ryska och kinesiska, är meriterande.

Dina egenskaper

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som har ett genuint intresse för teknologi, dess snabba utveckling och hur den påverkar vår omvärld. Då arbetet är föränderligt krävs att du är flexibel och har förmåga att växla mellan planerad och händelsestyrd verksamhet. Du är noggrann, uthållig och har god förmåga att strukturera och prioritera, även under hög arbetsbelastning. Vi ser att du är metodisk och har ett övergripande perspektiv, du kan sätta in underrättelser i ett större sammanhang och förstå och förutse mottagarnas behov. Vidare är du analytisk, initiativrik, resultatorienterad och målmedveten, du behöver inte ha fullständigt informationsunderlag för att kunna dra relevanta slutsatser.

Det är viktigt att du trivs med och är duktig på att bygga professionella relationer och nätverk internt såväl som externt, samt att du har lätt för att anpassa dig till olika målgrupper. Du arbetar bra både självständigt och i samarbete med andra samt kan delge information på ett tydligt och förtroendeingivande sätt. För att lyckas i rollen är det viktigt att du är prestigelös och bidrar till ett gott arbetsklimat i gruppen. Du kommer att arbeta med mycket känsliga uppgifter, vilket ställer höga krav på integritet, ansvarstagande och högt säkerhets- och sekretessmedvetande.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 200 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.
Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor

Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Preliminär anställningsstart är vecka 36, 2019.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 81 23. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format. Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 571.1 kB)

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med referensnummer 2018–23220. Om du skickar e-post, ange även referensnummer i ämnesraden.

E-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

Postadress:
Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.
Ansökan ska ha kommit in senast 2019-01-18.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 164.9 kB)

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.