Säpo

Analytiker till säkerhetsunderrättelseavdelningen

Vill du bidra till att skydda Sverige och vårt demokratiska samhälle? Säkerhetspolisen söker nu noggranna och strukturerade analytiker till säkerhetsunderrättelseavdelningen. Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt. Tillsammans gör vi skillnad – för ett säkert Sverige.

Referensnummer: 2018-23219
Sista ansökningsdag: 2019-01-18
Placering: Stockholm

Ditt uppdrag

Som analytiker på säkerhetsunderrättelseavdelningen arbetar du med att utföra kvantitativ och kvalitativ analys inom något av Säkerhetspolisens verksamhetsområden. Det innefattar exempelvis att producera hotbedömningar av aktörer i och utanför grupperingar och nätverk samt analyser med operativ inriktning som omfattar all tillgänglig information. Du hanterar och analyserar information i databaser och andra källor samt bedriver behovsstyrd analys i nära samverkan med beställare. I rollen ingår att bedöma informationens relevans, sakriktighet och tillförlitlighet. Du presenterar dina analysresultat skriftligen, muntligen och visuellt samt producerar underlag för beslut.

Du har många kontaktytor och samverkar med såväl interna som externa partners. Arbetet innebär även att du hanterar den komplexitet det innebär att balansera olika perspektiv såsom effektivitet, rättssäkerhet, etik och integritet. I din roll förväntas du delta i det metod- och verksamhetsutvecklingsarbete inom informationshantering och underrättelseanalys som kontinuerligt bedrivs på myndigheten. Arbetet bedrivs huvudsakligen i Stockholm men resor inom och utanför Sverige förekommer liksom tjänstgöring i beredskap och på lista. Arbete kan komma att ske utanför kontorstid.

Din kompetens

Vi söker dig som har polisexamen eller akademisk examen inom relevant område samt har minst två års dokumenterad arbetslivserfarenhet av arbete som Säkerhetspolisen bedömer som väsentlig för tjänsten. Arbetet som analytiker är händelsestyrt och det är viktigt att du kan producera tydliga och tillförlitliga bedömningar med kort framförhållning samt kan arbeta med flera uppgifter samtidigt. Vidare behöver du ha mycket god förmåga att bearbeta och analysera stora mängder information samt kunna kommunicera på svenska och engelska i såväl tal som skrift.

Meriterande för tjänsten är erfarenhet av arbete inom brottsbekämpning eller underrättelseverksamhet alternativt från något av Säkerhetspolisens verksamhetsområden. Har du dessutom arbetat med analys inom säkerhetspolitik, säkerhets- eller underrättelsetjänst alternativt statsförvaltning är det en fördel. Vi ser även positivt på om du har tidigare erfarenhet av att bearbeta, analysera och visualisera information i databasmiljö och förstår hur informationen ska struktureras för att möjliggöra analys. Andra fördelaktiga meriter är erfarenhet av metod- och utvecklingsarbete samt om du har erfarenhet av relationsdatabaser där du exempelvis arbetat med grafisk alternativt statistisk analys och/eller programmering. Språkkunskaper utöver svenska och engelska, såsom ryska och arabiska, är meriterande.

Dina egenskaper

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som är noggrann, uthållig och har god förmåga att strukturera och prioritera, även under hög arbetsbelastning. Du är metodisk och har ett övergripande perspektiv, du kan sätta in underrättelser i ett större sammanhang och förstå och förutse mottagarnas behov. Vidare ser vi att du är analytisk, initiativrik, resultatorienterad och målmedveten, du behöver inte ha fullständigt informationsunderlag för att kunna dra relevanta slutsatser.

Det är viktigt att du trivs med och är duktig på att bygga professionella relationer och nätverk internt såväl som externt samt att du har lätt för att anpassa dig till olika målgrupper. Du arbetar bra både självständigt och i samarbete med andra och kan delge information på ett tydligt och förtroendeingivande sätt. För att lyckas i rollen är det även viktigt att du är prestigelös och bidrar till ett gott arbetsklimat i gruppen. Då arbetet är föränderligt krävs att du är flexibel och har förmåga att växla mellan planerad och händelsestyrd verksamhet. Du kommer att arbeta med mycket känsliga uppgifter, vilket ställer höga krav på integritet, ansvarstagande och högt säkerhets- och sekretessmedvetande.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 200 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.
Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor

Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Preliminär anställningsstart är vecka 36, 2019.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 81 23 eller 010-568 82 72. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format. Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 571.1 kB)

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med referensnummer 2018–23219. Om du skickar e-post, ange även referensnummer i ämnesraden.

E-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

Postadress:
Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.
Ansökan ska ha kommit in senast 2019-01-18.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 164.9 kB)

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.