Säpo

Är du polis och ser det andra missar? Bli spanare på Säkerhetspolisen!

Nu söker vi dig som vill utvecklas i din roll som polis och arbeta nära händelsernas centrum. Som spanare på Säkerhetspolisen levererar du viktiga, ofta avgörande, pusselbitar i ärenden som rör Sveriges säkerhet. Här får du en annorlunda vardag med tempoväxlingar och pulshöjande moment.

Ort: Stockholm och Göteborg
Sista ansökningsdag: 2020-11-08
Referensnummer: 2020-18337

Vill du bidra till att skydda Sverige och vårt demokratiska samhälle? Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt. Tillsammans gör vi skillnad – för ett säkert Sverige.

Ditt uppdrag

Som spanare på Säkerhetspolisen kommer du att ha varierande arbetsveckor där du jobbar i olika ärenden i skiftande miljöer med olika fokuspunkter. Det innebär att du får en vardag med spännande, ansvarsfyllt och intressant polisarbete. Resor inom Sverige förekommer, även resor utomlands kan förekomma.

Du kommer att arbeta i grupp tillsammans med motiverade, prestigelösa och drivna kollegor som tar väl hand om varandra. I gruppen finns olika kunskaper liksom livserfarenheter, vilka används för att utveckla både verksamhet och kollegor.

Spaningsenheten ansvarar för fysisk och teknisk spaning inom Säkerhetspolisens kärnverksamhet. Enheten ansvarar även för myndighetens spanings- och ledningscentral.

Vill du veta mer om uppdraget som spanare? Klicka här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Din kompetens

För tjänsten krävs att du har:

 • Polisexamen och arbetat som polis i minst två år efter examen (vid sista ansökningsdag)Anställning på Polismyndigheten
 • Godkänd utryckningsförarutbildning/polistaktisk bilkörning
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska

Det är meriterande om du har erfarenhet från andra kulturer genom uppväxt, arbete och/eller studier.

Dina egenskaper

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som har ett stort intresse för människor och god iakttagelseförmåga, med eller utan spaningserfarenhet. Rätt person för tjänsten har gott omdöme, är ansvarsfull och har lätt för att anpassa sig till ändrade omständigheter med kort varsel.

Vidare ser vi att du är:

 • Trygg i dig själv och har en förmåga att arbeta både självständigt och tillsammans med andra i grupp
 • Prestigelös och har en god social förmåga, delar gärna med dig av din kunskap
 • Uthållig och kan arbeta med flera arbetsuppgifter samtidigt
 • Kreativ och kommer gärna med nya idéer som främjar uppgiften
 • Förtroendeingivande och strukturerad med starkt eget driv
 • Flexibel, har självinsikt och kan anpassa ditt arbete efter situation och person


Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har cirka 1 400 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.
Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor

Grundutbildningen omfattar nio veckor och ingår i en sex månader lång provanställning. Därefter kan du erbjudas en längre tidsbegränsad anställning, vanligtvis fem år med möjlighet till ytterligare förlängning. Vi tillämpar individuell lönesättning. Arbetet utförs alla dagar i veckan enligt Säkerhetspolisens arbetstidsavtal, listtjänstgöring.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Preliminär anställningsstart är vecka 35, 2021.

Kontaktpersoner

OBS! Av säkerhetsskäl kan du inte maila in eventuella frågor. Mailar du in frågor kommer du inte att kunna bli aktuell som kandidat i rekryteringsprocessen. Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryteringsansvarig, tfn 010-568 79 71 eller rekryterande chef, tfn 010-568 72 27. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan

Vi värdesätter de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald kan tillföra verksamheten. Vi eftersträvar även en jämn könsfördelning och ser därför gärna kvinnliga sökanden.

Din ansökan ska innehålla följande och skickas med vanlig post:

 • Ifylld blankett för kontaktuppgifter med ref.nr 2020–18337, anställningsorten du söker till, personnummer, hemadress (har du skyddade uppgifter var noga med att skriva vart du vill ha din post) samt telefonnummer. Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 561.5 kB)
 • CV, personligt brev och ett välliknande foto. I rubriken på ditt CV och personliga brev ska du ange vilken av orterna (Stockholm eller Göteborg) du söker till. I ditt personliga brev vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav.
 • Intyg på utförd och genomgången utryckningsförarutbildning/polistaktisk bilkörning.

OBS! Av säkerhetsskäl kan du inte maila din ansökan. Ansökningar som inkommer via e-post kommer inte att behandlas i rekryteringsprocessen.

Skicka din ansökan till:

Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Ansökan ska ha kommit in senast 2020-11-08.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisenlänk till annan webbplats

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I den här rekryteringen kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.