Säpo

Är du vår nästa it-forensiker som säkrar digitala spår i Säkerhetspolisens utredningar?

Vill du bidra till att skydda Sverige och vårt demokratiska samhälle? Säkerhetspolisen söker nu en kreativ och analytisk it-forensiker. Du tillhör säkerhetsavdelningen men biträder Säkerhetspolisens samtliga verksamhetsområden i det operativa spåret. Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt. Tillsammans gör vi skillnad – för ett säkert Sverige

Referensnummer: 2018–17886
Sista ansökningsdag: 2019-01-31
Placering: Stockholm

Ditt uppdrag

Som it-forensiker är ditt uppdrag att stödja Säkerhetspolisens verksamhetsområden med undersökning av beslagtagen it-utrustning, som exempelvis datorer, mobiltelefoner och andra lagringsmedier. Du kommer eftersöka, säkra och dokumentera digital information som kan utgöra viktig bevisning i Säkerhetspolisens utredningar. Du deltar vid husransakningar där it-utrustning och digital information ska säkras och du kan komma att vittna i samband med rättegång. I ditt uppdrag ingår också att göra analyser av it-media för att nå framgång i förundersökningar och underrättelsearbete. Utvecklingen inom informationsteknologi går snabbt och vi lever i en komplex och snabbt föränderlig värld. En viktig del av uppdraget är därför att aktivt delta i utveckling av metoder och verktyg för undersökningar av beslagtagen it-utrustning. Omvärldsbevakning och samverkan med både interna och externa kontakter är ytterligare delar i ditt arbete och som är av största vikt för att vi ska möta de utmaningar som finns.

Arbetet bedrivs huvudsakligen i Stockholm men resor inom Sverige förekommer.

Din kompetens

För denna roll ser vi att du har högskoleutbildning inom datateknik eller systemvetenskap, alternativt har du förvärvat motsvarande kunskap genom arbetslivserfarenhet. Du har grundläggande utbildning inom it-forensik eller motsvarande kunskap. Du ska ha arbetat i minst två år med it-forensiska undersökningar samt ha goda kunskaper inom operativ- och filsystem för datorer och/eller mobila enheter. B-körkort behövs då inrikes resor förkommer i tjänsten. Du formulerar dig väl i tal och skrift på både svenska och engelska. Har du dessutom kunskaper i andra språk, som Säkerhetspolisen anser relevant för uppdraget, är det en fördel.

Det är meriterande om du har kunskap om och färdigheter i app- och reverse engineering. Du får gärna ha kunskap om programmering (exempelvis i Java, C# och/eller Python) samt kunskap om analys av skadlig kod. Det är fördelaktigt om du kan flera operativsystem och har tidigare erfarenhet av brottsutredande verksamhet. Ytterligare ett plus är om du har erfarenhet av elektronikarbete och/eller extraktion av mobila enheter.

Dina egenskaper

Vi söker dig som är analytisk och har en förmåga att hitta kreativa lösningar på nya problemställningar. Du är självgående och tar egna initiativ för att komma framåt i arbetet och nå resultat. Vidare är du noggrann och strukturerad med förmåga att prioritera och se det väsentliga samt att du har en fallenhet för att snabbt ta till dig ny kunskap inom olika ämnesområden. Då arbetet är händelsestyrt behöver du vara flexibel nog att ta dig an uppdrag på kort varsel sätta dig in i nya operativa ärenden med begränsad tillgång till information. Du har en mycket god samarbetsförmåga. Integritet och hög sekretessmedvetenhet är en förutsättning för detta jobb och vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.


Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 200 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.
Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor

Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 84 18. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format. Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 571.1 kB)

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med referensnummer 2018–17886. Om du skickar e-post, ange även referensnummer i ämnesraden.

E-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

Postadress:
Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.
Ansökan ska ha kommit in senast 2019-01-31.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 164.9 kB)

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.