Säpo

Systemutvecklare med inriktning mot data science

Vi söker dig med ett genuint intresse för data science och som vill använda din kreativitet och innovativa förmåga till att utveckla nya verktyg som kommer att ha stor inverkan på Säkerhetspolisens underrättelsearbete.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2020-08-20
Referensnummer: 2020–9084

Vill du bidra till att skydda Sverige och vårt demokratiska samhälle? Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt. Tillsammans gör vi skillnad – för ett säkert Sverige.

Ditt uppdrag

Ditt arbete kommer att ge Säkerhetspolisen möjlighet att tidigare och mer träffsäkert agera på underrättelseinformation. Du kommer att ha en nyckelroll i utvecklandet av ny plattform för data science på Säkerhetspolisen, där data från olika källor kommer att föras samman.

Dina huvudsakliga uppgifter vara att:

  • Ta fram systemstöd för att tillgängliggöra data och analyser för användare på hela myndigheten, men också till dataanalytiker på den egna enheten.
  • Utveckla flöden för att läsa in och extrahera information från stora datamängder till och i en datasjö.
  • Vårda den data som lästs in – berika, uppdatera och gallra.

Du kommer att arbeta i nära samarbete med våra dataanalytiker i det operativa arbetet. Eftersom variation och nya frågeställningar är vardag i arbetet krävs det att arbetssätt, metoder och verktyg ständigt utvecklas. I samarbete med andra experter kommer du att ta fram metoder och processer som kan automatisera och effektivisera datahanteringen.

Arbetet bedrivs huvudsakligen i Stockholm men resor inom och utanför Sverige förekommer.

Din kompetens

Vi söker dig med akademisk examen inom datavetenskap eller annan utbildning/inriktning Säkerhetspolisen bedömer som likvärdig. Du har dokumenterad erfarenhet av systemutveckling, t ex i Python, Java eller Scala. Vi vill att du har god förmåga att kommunicera på svenska och engelska i tal och skrift.

Det är meriterande om du tidigare varit med och byggt upp infrastruktur och etablerat en plattform för analys i stora datamängder.

Andra fördelaktiga meriter är om du har:

  • Stor förståelse för verktyg som används vid Big Data.
  • Erfarenhet av att arbeta med datasjöar, och att utveckla flöden för inläsning och extrahering av data (ETL/ELT).
  • Erfarenhet av att implementera AI- eller ML-metoder.
  • Erfarenhet av olika typer av databaser.
  • Erfarenhet av applikationsutveckling.
  • Erfarenhet av systematiskt arbete med datakvalitet.

Det är också en fördel om du är van att arbeta både med strukturerad och ostrukturerad data.

Dina egenskaper

Vi söker dig som tycker om att strukturera stora datamängder och koppla samman data från olika källor. Du kan organisera komplex data på ett sätt som gör den enkel att förstå och brinner för att tillgängliggöra information som med din insats kan berika helheten.

Det är viktigt att du är kommunikativ och har god förmåga att initiera och upprätthålla kontakter både internt och externt. Du är van vid att samarbeta med andra, men arbetar likväl effektivt på egen hand, och kan framföra och ta emot konstruktiv kritik på ett sätt som gynnar helheten. Då du kommer att arbeta med tydliga inriktningar och deadlines men under stort eget ansvar samt att verksamheten växlar mellan att vara planerad och händelsestyrd krävs det att du är ansvarstagande, noggrann och flexibel. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har cirka 1 400 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.
Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor

Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 84 93, t.o.m. v 29 samt v 34. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format. Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 571.1 kB)

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med referensnummer 2020-9084. Om du skickar e-post, ange även referensnummer i ämnesraden.

E-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

Postadress:
Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.
Ansökan ska ha kommit in senast 2020-08-20.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 652.2 kB)

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.