Säpo

Analytiker till Säkerhetspolisen

Har du erfarenhet inom analysarbete och vill bidra med viktiga underlag för beslut i Säkerhetspolisens operativa verksamhet? Nu söker vi analytiker med stor drivkraft och hög analytisk förmåga. Välkommen med din ansökan.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2022-01-30
Referensnummer: 2021–20631

Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen

Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati och våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som det ser ut vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss, däribland analytiker. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och utvecklar Sveriges säkerhet.

Det här är ditt uppdrag

Som analytiker på Säkerhetspolisen arbetar du och dina kollegor med att analysera hot, sårbarheter och skyddsvärden inom Säkerhetspolisens verksamhetsområden. I uppdraget ingår att ta fram kvalitativa och kvantitativa analyser med olika tidsperspektiv och aggregeringsnivå samt lägesbilder som utgör viktiga underlag för beslut i myndighetens verksamhet.

Du arbetar självständigt och i samverkan med andra med att inhämta, sammanställa och analysera data från olika typer av källor, ibland under korta tidsförhållanden och med bitvis bristande underlag, för inriktning av myndighetens operativa arbete.

I uppdraget ingår också att du delger och föredrar din analys i olika sammanhang till mottagare så som enhetsledning, myndighetsledning och samverkanspartners.

Utöver det bidrar du aktivt till metod- och verksamhetsutvecklingsarbete inom informationshantering och underrättelseanalys som kontinuerligt bedrivs på myndigheten. Analysuppdraget sker i nära samverkan med andra både internt och externt.

Din placering är i Stockholm, men resor inom och utanför Sverige förekommer. Ibland behöver arbetet utföras utanför kontorstid och det kan bli aktuellt med beredskap i olika utsträckning.

De här kvalifikationerna söker vi hos dig

Du har följande kompetens:

• Akademisk examen eller polisexamen
• Minst två års dokumenterad relevant arbetslivserfarenhet
• Goda kunskaper i Microsoft Office
• Mycket god förmåga att kommunicera på svenska i tal och skrift
• God förmåga att kommunicera på engelska i tal och skrift

Du som söker kan också ha kompetens som tillför bredd och kompletterande perspektiv. Kan du bidra med något eller flera av följande är det meriterande:

• Utbildning inom underrättelseanalys, säkerhetsskydd eller säkerhetspolitik
• Goda ämneskunskaper relevanta för något av Säkerhetspolisens verksamhetsområden
• Goda kunskaper i, och erfarenhet av framtagande av analyser på aggregerad nivå samt olika analysmetoder avseende hot- och sårbarheter samt skyddsvärden
• Goda kunskaper i och erfarenhet av att bearbeta, analysera och visualisera information i databasmiljö och förståelse för hur informationen ska struktureras för att möjliggöra analys
• Goda kunskaper i och erfarenhet av metod- och utvecklingsarbete
• Goda kunskaper i och erfarenhet av brottsbekämpande verksamhet eller underrättelseverksamhet
• Goda kunskaper i och erfarenhet av analysarbete kopplat till cybersäkerhetsfrågor
• Språkkunskaper utöver svenska och engelska

Det här är kollegan vi söker

Du är en noggrann person som med prestigelös inställning tar dig an uppdrag och som bidrar till ett gott arbetsklimat. Du är resultatorienterad, har god analytisk förmåga och en vilja att fortsätta utveckla din analysfärdighet.

Samarbete passar dig bra och du trivs med att arbeta i team, men kan också utforma och genomföra analyser självständigt. Du har uthållighet att bearbeta och analysera omfattande datamängder, är bra på att strukturera och prioritera och kan arbeta med flera parallella uppdrag.

Att vara flexibel och växla i tempo faller sig naturligt för dig, du kan skifta mellan planerad och händelsestyrd verksamhet när situationen kräver det. Du har lätt för att skapa och upprätthålla förtroendefulla kontakter och kan på ett tydligt och förtroendeingivande sätt delge information till olika målgrupper.

Det är viktigt att du har en helhetssyn i ditt arbete, att du är ansvarstagande och har hög integritet.

Så hjälper vi varandra att utvecklas

Som medarbetare förväntas du ta egna initiativ för att utvecklas inom ditt område. Du har nära kontakt med din chef för att diskutera din och vår gemensamma utveckling. Vilka behov har vi och i vilken riktning vill du utvecklas?

Kombinationen lagarbete och egen drivkraft ger dig en stabil bas för att gå vidare när du är mogen för det. Det är vår modell för att ligga i framkant och helst före i utvecklingen generellt.

Vi strävar efter balans mellan arbetet och livet utanför. Vi premierar hälsa och erbjuder träning på jobbet. Det ger dig energi och tid att utvecklas.

Anställningsvillkor och krav

Det här är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som totalt innebär 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Så tar du kontakt med oss

Du är välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 71 11 eller 010-568 74 92. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Så ansöker du

 

Du påbörjar din ansökan genom att klicka på denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Ansökan ska ha kommit in senast 2022-01-30.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisen

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

I den här rekryteringen använder vi arbetspsykologiska tester

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.