Säpo

Analytiker till Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen söker nu analytiker med stor drivkraft och hög analytisk förmåga som vill bidra med viktiga underlag för beslut i myndighetens verksamhet.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2021-05-23
Referensnummer: 2021-6860

Säkerhetspolisen arbetar med att förebygga och avslöja brott mot Sveriges säkerhet, bekämpa terrorism och skydda den centrala statsledningen. Våra motståndare följer inte regler eller givna mönster. Därför tar vi ingenting för givet och förväntar oss det bästa från varandra, varje dag.

Ditt uppdrag

Som analytiker på Säkerhetspolisen arbetar du tillsammans med engagerade och kompetenta kollegor med att analysera hot, sårbarheter och skyddsvärden inom Säkerhetspolisens verksamhetsområden. Uppdraget är varierat och medför framtagande av lägesbilder samt analyser med olika tidsperspektiv och aggregeringsnivå, vilka utgör viktiga underlag för beslut i myndighetens verksamhet.

I den här rollen arbetar du självständigt och i samverkan med andra med att inhämta, sammanställa och analysera data. I arbetsuppgifterna ingår ansvar för delgivning och föredragning av analyser i olika sammanhang med mottagare så som enhetsledning, myndighetsledning och externa samverkansparter. Därutöver bidrar du aktivt till metod- och verksamhetsutvecklingsarbete inom informationshantering och underrättelseanalys som kontinuerligt bedrivs på avdelningen. Analysuppdraget sker i nära samverkan med andra både inom och utanför myndigheten.

Arbetet bedrivs huvudsakligen i Stockholm men resor inom och utanför Sverige kan i enstaka fall förekomma. Likaså förekommer arbete utanför kontorstid samt beredskap.

Din kompetens

Till den här rollen söker vi dig som har akademisk examen eller polisexamen och minst två års dokumenterad relevant arbetslivserfarenhet. Du har goda kunskaper i Office-paketet och mycket god förmåga att kommunicera på svenska och engelska i såväl tal som skrift.

Det är meriterande om du har något eller flera av följande:

- Goda ämneskunskaper relevanta för något av Säkerhetspolisens verksamhetsområden
- Erfarenhet av framtagande av analyser på aggregerad nivå samt olika analysmetoder avseende hot- och sårbarheter samt skyddsvärden
- Erfarenhet av att bearbeta, analysera och visualisera information i databasmiljö och förståelse för hur informationen ska struktureras för att möjliggöra analys
- Erfarenhet av metod- och utvecklingsarbete
- Erfarenhet av brottsbekämpande verksamhet eller underrättelseverksamhet
- Erfarenhet av analysarbete kopplat till cyberfrågor
- Erfarenhet av arbete i databaser
- Språkkunskaper utöver svenska och engelska

Dina egenskaper

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig med god analytisk förmåga och vilja att fortsätta utveckla din analysfärdighet. Du är noggrann och uthållig i arbetet med bearbetning och analys av stora datamängder och arbetar lika gärna självständigt som tillsammans med andra.

För att lyckas i rollen krävs att du är resultatorienterad, ansvarstagande och bra på att strukturera och prioritera. Du behöver ha helhetssyn och på ett flexibelt sätt ha förmåga att arbeta med flera uppdrag parallellt samt växla mellan planerad och händelsestyrd verksamhet. Det är viktigt att du är bekväm med muntlig delgivning och kan kommunicera bedömningar på ett tydligt och förtroendeingivande sätt till olika målgrupper. För att lyckas i rollen krävs att du är prestigelös, har lätt för att skapa och upprätthålla förtroendefulla kontakter och bidrar till ett gott arbetsklimat i gruppen. Arbetet ställer höga krav på integritet och säkerhetsmedvetande.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Därför finns det många olika yrken och kompetenser hos oss. Vi samarbetar och lär av varandra. Lagarbetet behövs för att förstå och hantera komplexiteten i vårt uppdrag. Vi har cirka 1 400 medarbetare och tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”.

Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor

Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryterande chef, 010-568 71 39 eller 010-568 70 91. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format. Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 571.1 kB)

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med referensnummer 2021-6860. Om du skickar e-post, ange även referensnummer i ämnesraden.

E-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

Postadress:
Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.
Ansökan ska ha kommit in senast 2021-05-23.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 652.2 kB)

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.