Säpo

Arkivarie

Säkerhetspolisen söker nu en arkivarie med känsla för struktur och ordning och som tillsammans med kompetenta kollegor vill arbeta med att ordna, vårda och utveckla myndighetens fysiska och digitala arkiv.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2021-05-16
Referensnummer: 2021–7127

Säkerhetspolisen arbetar med att förebygga och avslöja brott mot Sveriges säkerhet, bekämpa terrorism och skydda den centrala statsledningen. Våra motståndare följer inte regler eller givna mönster. Därför tar vi ingenting för givet och förväntar oss det bästa från varandra, varje dag.

Ditt uppdrag

Säkerhetspolisens moderna historia sträcker sig över 100 år. I myndighetens arkiv finns mycket bevarat av det som inkommit eller använts av svensk säkerhetstjänst under åren som gått. I arkivet samsas idag historien med den moderna hanteringen av nutida handlingar.

Som arkivarie har du en viktig uppgift att se till att Säkerhetspolisens allmänna handlingar hanteras korrekt och effektivt. Du kommer till en arbetsgrupp med kompetenta och engagerade kollegor som ansvarar för den dagliga arkivhanteringen, vilket innefattar både elektronisk dokumenthantering och det fysiska arkivet.

Du kommer också vara delaktig i myndighetsövergripande utvecklingsprojekt för effektiv och korrekt informationshantering där du får agera kravställare med specialistkunskap om de författningar som reglerar hanteringen av allmänna handlingar.

I rollen är du ett viktigt stöd till myndighetens övriga medarbetare och utbildar i förvaltningsfrågor som rör arkiv och informationshantering. Tillsammans med dina kollegor är du också med och utformar strategier för en hållbar och långsiktig elektronisk informationsförvaltning utifrån gällande regelverk. Ni är delaktiga i införandet av system för ett långsiktigt bevarande av elektroniska handlingar samt upprätthållande och uppdatering av verksamhetsbaserad arkivredovisning.

Arbetet bedrivs huvudsakligen i Stockholm men resor inom Sverige kan i enstaka fall förekomma.

Din kompetens

Till den här tjänsten söker vi dig som har relevant akademisk examen där arkivvetenskap 40p/60hp ingår. Du har aktuell erfarenhet av ordnande och förtecknande av arkiv och goda kunskaper om regelverket kring registerfrågor samt offentlighet och sekretess. Du behöver också ha erfarenhet av att arbeta med elektronisk dokumenthantering och i övrigt god IT-kunskap utifrån ett användarperspektiv. Därtill kommunicerar du obehindrat på svenska och engelska i tal och skrift.

Det är meriterande om du har ytterligare utbildning med inriktning på informationshantering och förvaltning samt erfarenhet av arbete som arkivarie i offentlig förvaltning. Vi värdesätter även om du har erfarenhet av utåtriktat arbetat med utbildning och informationsspridning.

God kunskap om aktuella standarder avseende elektronisk ärende- och dokumenthantering är meriterande liksom erfarenhet av att utreda frågor om bevarande och gallring i befintliga IT-system. Har du erfarenhet från annan brottsbekämpande- eller rättsvårdande verksamhet är även det positivt. Övriga kunskaper som vi värdesätter är erfarenhet av ärendehanteringssystem, arkivredovisningssystem och e-arkiv samt erfarenhet av projektledning.

Dina egenskaper

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som tycker om struktur och ordning, som har ett högt sekretessmedvetande och en stor förståelse för sekretessfrågor. Som person är du intresserad, engagerad, tar egna initiativ och driver självständigt ditt arbete framåt utifrån givna uppdrag.

I arbetet är du noggrann, ansvarstagande och kan snabbt förstå sammanhang i olika verksamheter. Du är flexibel och har förmåga att lyfta blicken och se ditt uppdrag i relation till enheten och myndigheten som helhet. I rollen har du många kontaktytor och det är viktigt att du är prestigelös, tycker om att ge service och har en god kommunikativ förmåga. Du behöver också trivas med att arbeta tillsammans med andra.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Därför finns det många olika yrken och kompetenser hos oss. Vi samarbetar och lär av varandra. Lagarbetet behövs för att förstå och hantera komplexiteten i vårt uppdrag. Vi har cirka 1 400 medarbetare och tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”.

Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor

Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 71 20. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format. Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 571.1 kB)

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med referensnummer 2021-7127. Om du skickar e-post, ange även referensnummer i ämnesraden.

E-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

Postadress:
Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.
Ansökan ska ha kommit in senast 2021-05-16.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 652.2 kB)

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.