Säpo

Genom att skydda en skyddar du alla. Bli livvakt.

Att möjliggöra för våra mest skyddsvärda att utföra sitt uppdrag utan oro är att skydda demokratin. Är du polis och nyfiken på ett unikt och omväxlande uppdrag som ställer höga krav på social kompetens, handlingskraft och fingertoppskänsla? Säkerhetspolisen söker nu livvakter som vill ha en tempoväxlande vardag nära händelsernas centrum.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2022-01-30
Referensnummer: 2021–22649


Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen


Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati och våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som det ser ut vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss, däribland livvakter. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och utvecklar Sveriges säkerhet.


Det här är ditt uppdrag


Som livvakt bidrar du till säkerheten kring den centrala statsledningen. En livvakt arbetar i första hand med att förebygga och förhindra att skyddspersonen utsätts för våld eller hot om våld genom att planera och genomföra skyddsåtgärder. Om skyddspersonen ändå blir utsatt för ett fysiskt angrepp eller en kränkning ska livvakten kunna hantera situationen.

Arbetet som livvakt är varierande och ger dig tillträde till unika miljöer. Det täta samarbetet med skyddspersoner, andra myndigheter och organisationer både i Sverige och internationellt ställer höga krav på din sociala kompetens. Kontinuerlig vidareutbildning och möjlighet till fysisk träning ger dig möjlighet att utvecklas och att fördjupa dina specialistkunskaper.

”Det är en speciell känsla när man känner att man verkligen påverkar och kan göra skillnad för dem som förväntar sig det av oss.”

Livvakt, Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen strävar aktivt efter en jämnare könsfördelning och en mångfald när det gäller bakgrund och erfarenheter bland våra livvakter. Våra skyddspersoner rör sig i många olika sammanhang, vilket vi måste kunna spegla. Din placering är i Stockholm men resor inom och utanför Sverige ingår i tjänsten.

Vill du veta mer om uppdraget som livvakt? Klicka här! Livet som livvaktlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


De här kvalifikationerna söker vi hos dig


För att bli livvakt krävs det att du har:

  • Polisexamen
  • Anställning vid Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen
  • Intyg över godkänd utryckningsförarutbildning eller utbildning i polistaktisk bilkörning
  • Mycket god förmåga att kommunicera på svenska i tal och skrift
  • God förmåga att kommunicera på engelska i tal

Tjänsten som livvakt ställer följande medicinska och fysiska krav:

  • Fullgod syn med eller utan korrigering. På grund av tjänstens karaktär är det inte tillåtet att bära glasögon
  • Fullgod hörsel
  • God fysisk kapacitet

Du som söker kan också ha kompetens som tillför bredd och kompletterande perspektiv. Det är meriterande om du har erfarenhet inom olika polisiära operativa verksamhetsområden eller specialkunskaper så som ambulansförare, akutsjukvårdare eller arbete med personskydd inom Försvarsmakten.

Det finns inga formella krav när det gäller arbetslivserfarenhet, men det är en fördel om du har jobbat som polis i minst ett år. Har du skepparexamen, körkort med utökad behörighet, sjukvårdsutbildning eller instruktörskap i polisiära ämnen t.ex. POLKON, är det meriterande.

Språkkunskaper utöver engelska och erfarenhet från andra kulturer genom uppväxt, arbete/studier eller resor som berikar vår verksamhet är också en fördel. Har du grundläggande kunskaper om Sveriges samhällsskick och är uppdaterad på vad som händer i Sverige och världen, är det positivt eftersom det påverkar ditt uppdrag som livvakt.


Det här är kollegan vi söker


När det gäller personliga egenskaper är det viktigt att du kan ta stort eget ansvar och har ett gott omdöme när det gäller att värdera och bedöma situationer.

Du är en person med stort intresse för människor och en naturlig förmåga att uppmärksamma och läsa av beteenden och situationer. Du har ett prestigelöst förhållningssätt, är trygg i dig själv och delar gärna med dig av erfarenheter och kunskaper till dina kollegor.

Du arbetar nära kollegor och skyddspersoner, vilket ställer krav på att du har hög social kompetens och lätt för att bygga och upprätthålla förtroendefulla relationer. Du arbetar lika bra självständigt som tillsammans med andra och har ett stort eget driv. Du är en ansvarsfull person med gott omdöme och hög integritet.

Förutsättningarna i arbetet kan förändras med kort varsel och det är viktigt att du är flexibel, har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter och kan omprioritera när det behövs.

”Man måste kunna hantera allvarliga krissituationer. Men yrket handlar väldigt mycket om logistik, planering och samverkan, vilket kräver analytisk förmåga och social kompetens.”

Livvakt, Säkerhetspolisen


Så hjälper vi varandra att utvecklas


Som medarbetare förväntas du ta egna initiativ för att utvecklas inom ditt område. Du har nära kontakt med din chef för att diskutera din och vår gemensamma utveckling. Vilka behov har vi och i vilken riktning vill du utvecklas?

Kombinationen lagarbete och egen drivkraft ger dig en stabil bas för att gå vidare när du är mogen för det. Det är vår modell för att ligga i framkant och helst före i utvecklingen generellt.
Vi strävar efter balans mellan arbetet och livet utanför. Vi premierar hälsa och erbjuder träning på jobbet. Det ger dig energi och tid att utvecklas.


Anställningsvillkor och krav


Grundutbildningen omfattar ca tre månader och ingår i en sex månader lång tidsbegränsad anställning. Efter godkänd grundutbildning blir du placerad i en grupp och får arbeta som livvakt under den återstående tiden av den tidsbegränsade anställningen. Därefter erbjuds du vanligtvis en längre tidsbegränsad anställning, oftast fem år med möjlighet till ytterligare förlängning.

Det finns inte någon gräns för hur många år man sammanlagt kan arbeta som livvakt. Vi tillämpar individuell lönesättning. Arbetet utförs alla dagar i veckan enligt Säkerhetspolisens arbetstidsavtal, listtjänstgöring.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som totalt innebär 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Preliminär anställningsstart september/oktober 2022.


Så tar du kontakt med oss


Du är välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 81 80.

För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.


Så ansöker du


Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev, intyg på utförd och genomgången utryckningsförarutbildning/polistaktisk bilkörning, foto och ifyllt försättsblad.

Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och laddar upp det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 94.4 kB)


Du påbörjar din ansökan genom att klicka på denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Ansökan ska ha kommit in senast 2022-01-30.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Välkommen på informationsmöte om livvaktsyrket den 12 januari kl. 18.00 på Säkerhetspolisens huvudkontor på Bolstomtavägen 2. Föranmälan med fullständigt namn krävs för inpassering. Anmälan skickas till livvaktsrekrytering@sakerhetspolisen.seÖvrig information


Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

Vi använder arbetspsykologiska tester i den här rekryteringen.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.