Säpo

Gruppchef för Säkerhetspolisens IT-forensiker

Säkerhetspolisens IT-forensiska verksamhet utgör en central beståndsdel i myndighetens arbete med att förebygga och utreda särskilt allvarliga brott. Vi söker nu en gruppchef till den IT-forensiska verksamheten och letar efter dig som har ett tillitsbaserat förhållningssätt till dina medarbetare och som trivs med att jobba förutsättningsskapande.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2022-01-23
Referensnummer: 2021–22670


Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen

Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati och våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som det ser ut vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och utvecklar Sveriges säkerhet.

Det här är ditt uppdrag

Som gruppchef företräder du din verksamhet och fungerar som kontaktyta gentemot olika intressenter inom myndigheten. Du ansvarar för rekrytering och introduktion av nya medarbetare, samtidigt som du skapar förutsättningar för kontinuerlig verksamhetsutveckling och kompetensutveckling av gruppens medarbetare.

I din roll ingår att säkerställa den kapacitet och förmåga på det IT-forensiska området som myndigheten behöver, vilket förutsätter en ständig utveckling av både verktyg och metoder. Du lägger särskild vikt vid gränsytor och vidareutvecklar gruppens samarbete med andra grupper inom enheten och andra delar av myndigheten. En annan del av din uppgift är att ägna särskild uppmärksamhet åt arbetsmiljöfrågor som är specifika för arbetet inom gruppen.

Din grupp ingår i Säkerhetspolisen cyberteknikenhet. Tillsammans med din medarbetare planerar du, förbereder och följer upp resultatet av genomförda arbeten. Du har ägarskap för de tekniska system som används inom gruppens verksamhetsområde och du ingår i enhetens ledningsgrupp.

Inom gruppen förekommer även samarbeten med andra myndigheter.

I arbetet förekommer resor, främst inrikes.

De här kvalifikationerna söker vi hos dig

I rollen som gruppchef för IT-forensik krävs:

  • Akademisk examen inom IT-forensik, IT eller annan eftergymnasial utbildning med teknisk inriktning, alternativt motsvarande kunskap förvärvad genom arbetslivserfarenhet
  • Erfarenhet av att arbetsleda specialister
  • Erfarenhet av verksamhetsutveckling och metodutveckling
  • Kommunicerar obehindrat på svenska och engelska i tal och skrift

Det är meriterande om du har erfarenhet av direkt ledarskap med personalansvar eller av arbete med IT-forensiska undersökningar och tillhörande juridiska frågeställningar. Erfarenhet av brottsutredningar, arbete med IT-säkerhet eller erfarenhet av underrättelseverksamhet är ytterligare meriter vi värdesätter. Likaså är det positivt om du har god teknisk förståelse för moderna IP-baserade kommunikations- och lagringstjänster.

Det här är kollegan vi söker

Du har goda ledaregenskaper, ett genuint intresse för ledarskap och ett tillitsorienterat förhållningssätt till medarbetarna. Du stöttar dina medarbetare, fångar upp deras behov och vägleder istället för att detaljstyra.

Att vara noggrann, ha ett gott ordningssinne och att kunna prioritera det väsentliga är inga problem för dig. Du tar initiativ och driver arbetet till framgångsrika resultat, även när det sker snabba förändringar i uppdragets innehåll. Att se den egna verksamheten i ett större sammanhang och sätta helheten främst ser du som en självklarhet.

Du har lätt för att samarbeta och att upprätthålla goda relationer och är trygg i dig själv. Säkerhetsmedvetenheten har du alltid med dig i arbetet och du strävar alltid efter att förbättra metoder och verksamhet.

Så hjälper vi varandra att utvecklas

Som medarbetare förväntas du ta egna initiativ för att utvecklas inom ditt område. Du har nära kontakt med din chef för att diskutera din och vår gemensamma utveckling. Vilka behov finns och i vilken riktning vill du utvecklas?

Vi strävar efter balans mellan arbetet och livet utanför. Vi premierar hälsa och erbjuder träning på jobbet. Det ger dig energi och tid att utvecklas.

Anställningsvillkor och krav

Det här är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som totalt innebär 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Så tar du kontakt med oss

Du är välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 76 44. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Så ansöker du


Du påbörjar din ansökan genom att klicka på denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Ansökan ska ha kommit in senast 2022-01-23.
Rekryteringen kommer ske löpande.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisen

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

I den här rekryteringen använder vi arbetspsykologiska tester.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.