Säpo

Informationssäkerhetsspecialister till avdelningen för intern säkerhet

Har du ett genuint intresse för säkerhetsfrågor och är en lösningsorienterad person med en analytisk förmåga? Vi söker nu nya kollegor som vill arbeta med informationssäkerhet i ett team med fokus på verksamhets- och säkerhetsskydd i det interna säkerhetsarbetet.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2022-01-31
Referensnummer: 2021-21416


Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen
Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati och våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som det ser ut vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och utvecklar Sveriges säkerhet.

Det här är ditt uppdrag
I denna roll har du fokus på det interna informationssäkerhetsarbetet inom Säkerhetspolisen och verkar för att information hanteras korrekt. Du stödjer verksamheten inom informationssäkerhetsområdet i pågående utvecklingsinitiativ och projekt, samtidigt som du ger stöttning till IT- och teknikavdelningen. Vidare ger du rådgivande stöd vid risk- och sårbarhetsbedömningar och bidrar, där du det möjligheter, till säkerhetshöjande åtgärder.

För att främja en god säkerhetskultur deltar du i utvecklingen, uppföljningen och förvaltningen av ledningssystem för informationssäkerhet baserat på ISO27001 och är med och utvecklar metoder, verktyg och stöd inom informationssäkerhetsområdet. Du tar fram styrande dokument och krav, utifrån både gällande och kommande lagar och regelverk och parallellt med det, både leder och deltar du vid intern kontroll av efterlevnad inom området.

Att hantera, ge stöd och råd vid uppkomna informationssäkerhetsincidenter är viktigt i din roll hos oss. Vi vill att du drivs av att kontinuerligt förkovrar dig och delar med dig av din kunskap och erfarenhet inom informationssäkerhetsområdet. Det gäller både individuellt, i grupp och inom organisationen vad avser sårbarheter, hot och skyddsåtgärder. I din roll förekommer samverkan på nationell nivå och du deltar även i expert- och arbetsgrupper vad gäller informationssäkerhet.

Resor i tjänsten kan förekomma.


De här kvalifikationerna söker vi hos dig
För rollen som informationssäkerhetsspecialist med fokus på det interna informationssäkerhetsarbetet krävs:

  • Relevant högskoleutbildning, alternativt motsvarande kompetens som bedöms likvärdig
  • Kunskap inom informationsteknik och informationssäkerhet när det gäller lagstiftning, standarder, sårbarheter och skyddsåtgärder
  • Erfarenhet av systematiskt informationssäkerhetsarbete gällande styrning och ledning, informationssäkerhetsklassificering, risk- och sårbarhetsanalyser
  • Flerårig erfarenhet som specialist inom informationssäkerhetsområdet
  • God kunskap om gällande lagar och regler inom informationssäkerhetsområdet
  • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

Meriterande för tjänsten är om du har god teknikförståelse för IT och IT-arkitektur då arbetsuppgifterna till del består i att stödja teknikorganisationen i nära samverkan med IT-säkerhetsfunktionen. Även kunskap och erfarenhet avseende informationssäkerhet inom spetsområden som exempelvis datasjöar, molntjänster, maskininlärning och AI ser vi positivt på. Kunskap och erfarenhet av informationssäkerhet inom säkerhetsskyddsområdet liksom certifieringar som exempelvis CISSP, CISA, CISM eller CRISC är ytterligare meriter som vi värdesätter om du har.


Det här är kollegan vi söker
Du har ett genuint intresse för säkerhetsfrågor, är öppen för att lära dig nya saker och du är lösningsorienterad med verksamhetens behov i fokus. Du har en god analytisk förmåga och delger information på ett tydligt och förtroendeingivande sätt. Att sätta dig in i och förklara informationssäkerhetsfrågor för såväl handläggare och tekniker som för ledningen ser du inte som ett hinder.

Du har lätt för att skapa och upprätthålla relationer både inom och utanför myndigheten. Du är prestigelös och har lika lätt att arbeta i grupp som på egen hand när så behövs, samtidigt som du har en hög integritet. Att bidra till ett gott arbetsklimat faller sig naturligt för dig och du är noggrann, uthållig och bra på att strukturera och prioritera även under hög arbetsbelastning.

Så hjälper vi varandra att utvecklas
Som medarbetare förväntas du ta egna initiativ för att utvecklas inom ditt område, samtidigt som du ges möjlighet med andra specialister att fördjupa dig inom olika delar av informationssäkerhets- och säkerhetsskyddsområdet. Du har nära kontakt med din chef för att diskutera din och vår gemensamma utveckling. Vilka behov finns och i vilken riktning vill du utvecklas?

Vi strävar efter balans mellan arbetet och livet utanför. Vi premierar hälsa och erbjuder träning på jobbet. Det ger dig möjlighet till både energi och tid att utvecklas.


Anställningsvillkor och krav
Det här är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som totalt innebär 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.


Så tar du kontakt med oss
Du är välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 84 18. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.


Så ansöker du

Du påbörjar din ansökan genom att klicka på denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Ansökan ska ha kommit in senast 2022-01-31.
Rekryteringen kommer ske löpande.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisenlänk till annan webbplats (pdf, 652.2 kB)


Övrig information
Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

Vi använder arbetspsykologiska tester i den här rekryteringen.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.