Säpo

Informationssäkerhetsspecialister till säkerhetsskyddsenheten

Är du en informationssäkerhetsspecialist som vill arbeta för Sveriges säkerhet? Vill du vara en del av att bygga upp och utveckla Säkerhetspolisens arbete inom Nationellt cybersäkerhetscenter? Välkommen till oss!

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2022-01-31
Referensnummer: 2021-20921


Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen
Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati och våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som det ser ut vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och utvecklar Sveriges säkerhet.

Det här är ditt uppdrag
Som informationssäkerhetsspecialist får du möjlighet att bland annat vara med och bygga upp och utveckla Säkerhetspolisens arbete inom Nationellt cybersäkerhetscenter. Utöver denna möjlighet är du med och stöttar vid granskning och tillsyn i syfte att säkerställa att samhällets mest skyddsvärda verksamheter har en tillräcklig skyddsnivå avseende informationssäkerhet.

Du är rådgivande avseende informationssäkerhet när det kommer till säkerhetsskyddsfrågor. Till den operativa verksamheten stöttar du med att identifiera och reducera sårbarheter hos externa verksamhetsutövare såväl som mot interna projekt och uppdrag. Du arbetar med ständig metodutveckling av säkerhetsskyddet genom vägledning kring styrande lagar och regler, men också i remissarbete gällande informationssäkerhet.

Du informerar, utbildar och föreläser om informationssäkerhetsområdet. Dessutom är en del i din roll att delta i olika arbetsgrupper och att samverka på både nationell och internationell nivå.

Resor kan förekomma i tjänsten.


De här kvalifikationerna söker vi hos dig
Som informationssäkerhetsspecialist krävs:

  • Relevant högskoleutbildning, alternativt motsvarande kompetens som bedöms likvärdig
  • Kunskap om informationsteknik och informationssäkerhet när det gäller lagstiftning, standarder, sårbarheter och skyddsåtgärder
  • Erfarenhet av systematiskt informationssäkerhetsarbete inkluderat styrning av en verksamhets säkerhetsarbete, informationsklassning, risk- och sårbarhetsanalyser
  • God kunskap om gällande lagar och regler inom informationssäkerhetsområdet
  • Flerårig erfarenhet av arbete inom informationssäkerhet
  • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

Meriterande för denna tjänst är om du har en god teknikförståelse då arbetsuppgifterna till stor del består av att ta fram produkter och att samverka gällande cybersäkerhetsfrågor. Det är även meriterande om du har erfarenhet av arbete med säkerhetsskydd eller om du har certifieringar som exempelvis CISSP, CISA eller CISM.


Det här är kollegan vi söker
Du har en god analytisk förmåga och kan delge information på ett tydligt och förtroendeingivande sätt. Att förklara informationssäkerhetsfrågor för tekniker likväl som för ledningen ser du som en självklarhet i ditt arbete. Du är lösningsorienterad och öppen för att lära dig nya saker och har ett genuint intresse för informationssäkerhetsområdet.

Det är lika naturligt för dig att arbeta självständigt som att arbeta i grupp, liksom att skapa och upprätthålla kontakter både inom och utanför myndigheten. Du skapar ett gott arbetsklimat och är prestigelös. Du är noggrann, uthållig och bra på att strukturera och prioritera, även under hög arbetsbelastning.


Så hjälper vi varandra att utvecklas
Som medarbetare förväntas du ta egna initiativ för att utvecklas inom ditt område, samtidigt som du ges möjlighet med andra specialister att fördjupa dig inom olika delar av informationssäkerhets- och säkerhetsskyddsområdet. Du har nära kontakt med din chef för att diskutera din och vår gemensamma utveckling. Vilka behov finns och i vilken riktning vill du utvecklas?

Vi strävar efter balans mellan arbetet och livet utanför. Vi premierar hälsa och erbjuder träning på jobbet. Det ger dig både möjlighet till energi och tid att utvecklas.


Anställningsvillkor och krav
Det här är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som totalt innebär 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.


Så tar du kontakt med oss
Du är välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 74 47. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.


Så ansöker du

Du påbörjar din ansökan genom att klicka på denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Ansökan ska ha kommit in senast 2022-01-31.
Rekryteringen kommer ske löpande.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisenlänk till annan webbplats (pdf, 652.2 kB)


Övrig information
Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

I den här rekryteringen använder vi arbetspsykologiska tester.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.