Säpo

Livvakter till personskyddsenheten

Vill du bidra till att skydda Sverige och vårt demokratiska samhälle? Säkerhetspolisen söker nu livvakter som vill arbeta nära händelsernas centrum och som drivs av att ha en tempoväxlande vardag. Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2021-02-18
Referensnummer: 2020-18855

Personskyddsenheten ansvarar för skyddet av den centrala statsledningen och som livvakt spelar du en avgörande roll att de tryggt och säkert kan utföra sina uppdrag. Hos personskyddsenheten får du ett viktigt och unikt arbete. Står du bakom Sverige och demokratin? Tillsammans gör vi skillnad – för ett säkert Sverige.

Ditt uppdrag

Som livvakt är din huvudsakliga uppgift att förebygga och förhindra att skyddspersoner utsätts för våld eller kränkande handling. Skulle ett angrepp ändå ske ska du med hjälp av din erfarenhet som polis, utbildning och kunskap hantera situationen på bästa möjliga sätt. Du får en vardag med ansvarsfyllt och intressant polisarbete och möjlighet att arbeta med varierande arbetsuppgifter i intressanta miljöer inom och utanför Sverige.

Du kommer arbeta i en grupp tillsammans med motiverade, prestigelösa och drivna kollegor som är måna om att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Arbetet som livvakt ger samtidigt stort utrymme för individuellt ansvar, egna handlingsalternativ och möjlighet att använda sig av sina specialistkunskaper.

Vid personskyddsenheten får du löpande utbildning av hög kvalité och goda möjligheter till fysisk träning. Det förväntas att du tar eget ansvar för din professionella utveckling och fysiska hälsa.

Personskyddsenheten är en del av säkerhetsavdelningen som ansvarar för att bedriva verksamhet inom områdena säkerhetsskydd och personskydd samt för att samordna säkerhetsfrågor inom avdelningen och utföra det interna säkerhetsarbetet och riskhanteringen på Säkerhetspolisen.

Din kompetens

För att bli livvakt krävs det att du har polisexamen, anställning vid Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen samt godkänd utryckningsförarutbildning eller utbildning i polistaktisk bilkörning. Du behärskar svenska och engelska i både tal och skrift.

Tjänsten som livvakt ställer följande medicinska och fysiska krav:

  • Fullgod syn med eller utan korrigering. På grund av tjänstens karaktär är det inte tillåtet att bära glasögon
  • Fullgod hörsel
  • God fysisk kapacitet

Vi ser gärna att du har fallenhet och intresse för skytte, självskydd, bilkörning och taktik. Du har även grundläggande kunskaper om Sveriges samhällsskick och är uppdaterad på vad som händer i Sverige och världen eftersom det direkt eller indirekt påverkar ditt uppdrag som livvakt.

Det finns inget fastställt krav på hur länge du ska ha arbetat som polis för att söka tjänsten som livvakt, men för att du ska ha hunnit få tillräcklig erfarenhet för att kunna utföra uppdraget som livvakt på bästa sätt är det en fördel om du har arbetat som polis i minst ett år.

Det är meriterande om du har erfarenhet inom olika polisiära operativa verksamhetsområden eller annan för tjänsten relevant arbetslivserfarenhet som exempelvis ambulansförare, akutsjukvårdare, arbete med personskydd inom Försvarsmakten etc. Andra fördelaktiga meriter är skepparexamen, körkort med utökad behörighet eller sjukvårdsutbildning. Likaså är språkkunskaper utöver svenska och engelska samt erfarenhet från andra kulturer genom uppväxt, arbete eller studier som berikar vår verksamhet därmed meriterande.

Dina egenskaper

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som har en förmåga att arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Du är prestigelös och trygg i dig själv, dina kunskaper och erfarenheter förmedlar du enkelt och gärna till dina kollegor. Du har ett stort intresse för människor med en naturlig förmåga att uppmärksamma och läsa av beteenden och situationer. Rätt person för tjänsten är ansvarsfull, har stort eget driv och framåtanda liksom gott omdöme och hög integritet.

Då förutsättningarna i arbetet kan förändras med kort varsel är det viktigt att du är flexibel, har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter och kan omprioritera när så krävs. Arbetet sker i nära samarbete med kollegor och skyddspersoner, vilket ställer krav på att du har hög social kompetens och lätt för att bygga och upprätthålla förtroendefulla relationer.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Därför finns det många olika yrken och kompetenser hos oss. Vi samarbetar och lär av varandra. Lagarbetet behövs för att förstå och hantera komplexiteten i vårt uppdrag. Vi har cirka 1 400 medarbetare och tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”.

Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor

Grundutbildningen varar i ca tre månader och ingår i en sex månader lång tidsbegränsad anställning. Efter godkänd grundutbildning blir du placerad i en grupp och får arbeta som livvakt under den återstående tiden av denna tidsbegränsade anställning. Förutsatt att du har genomfört utbildningen och fungerar väl i livvaktsrollen blir du i normalfallet erbjuden en längre tidsbegränsad anställning som livvakt i fem år. Därefter erbjuds man normalt nya tidsbegränsade anställningar på upp till fem år åt gången. Det finns inte någon gräns för hur många år man sammanlagt kan arbeta som livvakt. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras vid Säkerhetspolisen.

Preliminär kursstart är vecka 38, 2021.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa personskyddsenhetens rekryteringsgrupp, tfn 010-568 81 80. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06. Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev, intyg på utförd och genomgången utryckningsförarutbildning/polistaktisk bilkörningsamt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format. Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökanPDF (pdf, 577.1 kB)

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med referensnummer 2020-18855. Om du skickar e-post, ange även referensnummer i ämnesraden.

E-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

Postadress:
Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.
Ansökan ska ha kommit in senast 2021-02-18

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 652.2 kB)

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.