Säpo

Säkerhetspolisens traineeprogram inom IT 2022

Kan du hitta teknikens svaga punkter eller kan du utveckla applikationer som gör skillnad? Kanske kan du skapa effektiva AI-lösningar? Nu satsar vi på att stärka vår IT-avdelning med ny kompetens och den senaste teknologin. Välkommen att söka ett unikt traineeprogram som efter programmets slut övergår till en tillsvidareanställning inom Säkerhetspolisen.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2022-01-23
Referensnummer: 2021–23528


Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen
Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati och våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som det ser ut vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och utvecklar Sveriges säkerhet.

Det här är ditt uppdrag
Säkerhetspolisens traineeprogram startar den 1 september 2022.

Under sex månader erbjuds du en traineetjänst där vi varvar introduktioner, föreläsningar, studiebesök och utbildning med arbete i det leveransteam där du har din tillhörighet. Programmet genomförs i samarbete med Polismyndigheten, där vissa aktiviteter är gemensamma och vissa sker inom respektive myndighet.

Efter traineeperioden fortsätter din anställning på den enhet där du haft din ”hemmagrupp”.

Syftet med traineeprogrammet är att erbjuda en inspirerande introduktion som ger dig bred kunskap, dels om arbetet inom IT-avdelningen där du anställs, men också om de båda myndigheternas verksamheter. Traineeprogrammet har som mål att stötta i din fortsatta personliga och tekniska utveckling och i din yrkesmässiga karriär. Du får en god möjlighet att börja bygga upp ditt personliga nätverk, då du under traineeperioden skapar många värdefulla kontakter.

Om rollen hos Säkerhetspolisen:
Som trainee hos oss på Säkerhetspolisen får du arbeta inom en IT-verksamhet som hela tiden utvecklar och utvecklas för att säkerställa myndighetens höga krav på säker och effektiv informationshantering – idag och i framtiden.

Några exempel på verksamheter och team där vi söker nya kollegor inom ramen för traineeprogrammet:

 • Moderna molnplattformar och hantering av stora datamängder
 • Senaste AI-teknikerna för hantering av bild, text och ljud
 • Komplexa integrationslösningar med högt säkerhetstänk
 • Frontend-, backend- eller fullstackutveckling som gör skillnad för Sveriges säkerhet

Du arbetar i självorganiserade team med stora möjligheter att påverka din arbetsvardag. Teamen arbetar baserat på agila metoder och ansvarar för både utveckling och förvaltning av sina lösningar. Arbetet sker i nära samarbete mellan våra olika produktområden och vi strävar efter att avståndet mellan våra tekniska team och verksamheten ska vara så kort som möjligt.


De här kvalifikationerna söker vi hos dig
För att passa på vårt traineeprogram söker vi dig som:

 • Har minst treårig högskoleexamen inom relevant område
 • Har din examen klar senast i augusti 2022 och den får vara högt två år gammal när du ansöker till programmet
 • Kommunicerar obehindrat på svenska och engelska i både tal och skrift

Det är meriterande om du har erfarenhet inom något av följande områden:

 • AI, deep learning, PyTorch eller TensorFlow
 • Big data, Spark, real-time data processing
 • Containerbaserad infrastruktur som Docker eller Kubernetes
 • Relationsdatabaser som Grafdatabaser, data lake, NoSQL eller ElasticSearch
 • Administration av operativsystem i Linux
 • Cloud computing
 • CI/CD
 • Webbutveckling med React, JavaScript eller TypeScript


Det här är kollegan vi söker
Du är nyfiken, strukturerad och metodisk med förmågan att ha ett övergripande perspektiv, men kan samtidigt se till detaljer. Du är ansvarstagande och vågar ta initiativ. Att bygga långvariga relationer är naturligt för dig. Likaså att arbeta självständigt likväl som i ett team ser du bara som en fördel.


Så hjälper vi varandra att utvecklas
Som medarbetare förväntas du ta egna initiativ för att utvecklas inom ditt område. Du har nära kontakt med din chef för att diskutera din och vår gemensamma utveckling. Vilka behov finns och i vilken riktning vill du utvecklas?


Vi strävar efter balans mellan arbetet och livet utanför. Vi premierar hälsa och erbjuder träning på jobbet. Det ger dig energi och tid att utvecklas.


Anställningsvillkor och krav
Det här är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som totalt innebär 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.


Så tar du kontakt med oss
För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.


Så ansöker du

Du påbörjar din ansökan genom att klicka på denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Ansökan ska ha kommit in senast 2022-01-23.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Övrig information
Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

I den här rekryteringen använder vi arbetspsykologiska tester.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.