Säpo

Säkerhetsskyddsspecialist inom området personalsäkerhet

Säkerhetspolisen driver utvecklingen av svenskt säkerhetsskydd för den civila sektorn. Vi söker nu en specialist med strategiskt perspektiv på säkerhetsskydd och området personalsäkerhet. Vill du vara med och utveckla Sveriges säkerhet? Välkommen till oss!

Ort: Stockholm

Sista ansökningsdag: 2022-01-30

Referensnummer: 2021-24644

Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen

Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati, våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som det ser ut vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss, bland annat inom säkerhetsskydd. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både tvärvetenskapligt lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och utvecklar Sveriges säkerhet.

Det här är ditt uppdrag

Säkerhetsskydd handlar om att skydda den information och de verksamheter som är av betydelse för Sveriges säkerhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och vissa andra brott.

Som säkerhetsskyddsspecialist driver du egna projekt, arbetar med att identifiera utvecklingsområden och bereder samt föredrar underlag av strategisk betydelse för säkerhetsskyddet i Sverige och Säkerhetspolisens uppdrag inom området. I arbetsuppgifterna ingår även att bistå vid tillsyn, vägledning och utbildning.

Du har en viktig roll i utvecklingen av föreskrifter och vägledningar inom säkerhetsskydd och personalsäkerhet i synnerhet, dessutom bistår med din kompetens inom området internt. Du arbetar i nära samverkan med andra funktioner både inom och utanför myndigheten samt deltar i samarbetsforum, utredningar och remisser.

Din placering är i Stockholm, men resor inom och utanför Sverige förekommer.

De här kvalifikationerna söker vi hos dig

Du har följande kompetens:

  • Akademisk examen eller polisexamen, alternativt motsvarande utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig
  • Minst två års erfarenhet av arbete med personalsäkerhet
  • Erfarenhet av att skriva och föredra rapporter och beslutsunderlag
  • Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska

Du som söker kan också ha meriter som tillför bredd i våra arbetsgrupper. Kan du bidra med kunskap och erfarenhet av något eller flera av följande är det värdefullt:

  • Erfarenhet av att analysera, utveckla och förvalta processer inom personalsäkerhet
  • God kunskap om lagar, föreskrifter och vägledningar inom området säkerhetsskydd
  • Erfarenhet av arbete med informationssäkerhet, fysisk säkerhet, säkerhetsskyddsanalys eller säkerhetsskyddad upphandling
  • Flerårig erfarenhet av arbete inom offentlig förvaltning
  • Erfarenhet av projektledning och utvecklingsarbete
  • Grundläggande kompetens inom juridik och statskunskap

Det här är kollegan vi söker

Du vill vara en del av lösningen och utvecklingen av skyddet av Sveriges säkerhet. Du är den analytiska och strukturerade personen som på ett lättförståeligt sätt kan presentera komplicerade ämnen för olika yrkeskategorier.

Ärenden du handlägger behandlar ofta flera aspekter och involverar många parter. Därför behöver du vara bra på att bygga relationer. Det handlar om att på ett naturligt sätt skapa och upprätthålla förtroendefulla kontakter och bidra till ett gott arbetsklimat i gruppen.

Några av dina egenskaper och förmågor är att vara prestigelös, bra på att arbeta självständigt såväl som i grupp och ha lätt för att samarbeta med olika yrkeskategorier. Du tar initiativ med fokus på långsiktig effekt och levererar produkter av hög kvalitet, även under perioder av hög arbetsbelastning och tidspress. Du har hög personlig mognad, gott omdöme, integritet och ett högt säkerhetsmedvetande.

Så hjälper vi varandra att utvecklas

Som medarbetare förväntas du ta egna initiativ för att utvecklas inom ditt område. Du har nära kontakt med din chef för att diskutera din och vår gemensamma utveckling. Vilka behov har vi och i vilken riktning vill du utvecklas?

Kombinationen lagarbete och egen drivkraft ger dig en stabil bas för att gå vidare när du är mogen för det. Det är vår modell för att ligga i framkant och helst före i utvecklingen generellt, liksom inom säkerhetsskydd.

Vi strävar efter balans mellan arbetet och livet utanför. Vi premierar hälsa och erbjuder träning på jobbet. Det ger dig energi och tid att utvecklas.

Anställningsvillkor och krav

Det här är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som totalt innebär 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Så tar du kontakt med oss

Du är välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 72 56. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Så ansöker du


Du påbörjar din ansökan genom att klicka på denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Ansökan ska ha kommit in senast 2022-01-30

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisen

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

Vi kan komma att använda arbetspsykologiska tester i den här rekryteringen.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.