Säpo

Specialist fysisk säkerhet

Har du erfarenhet av arbete med säkerhetsskydd och fördjupad kunskap och intresse inom fysisk säkerhet? Vi söker nu en specialist som vill ansvara för att vidareutveckla arbetet inom fysiskt säkerhet på Säkerhetspolisen.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2021-10-31
Referensnummer: 2021–15921

Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen

Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati, våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som det ser ut vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och utvecklar Sveriges säkerhet.

Det här är ditt uppdrag

Som specialist har du en central roll i det strategiska och analysdrivna arbetet med granskningar inom fysisk säkerhet. Det handlar bland annat om att ta fram kravställning, se till att regler inom fysisk säkerhet följs och att arbeta med metodutveckling.

Du ansvarar för att genomföra interna kontroller, hålla i utbildningsinsatser och fungerar rådgivande i frågor kring fysisk säkerhet inom Säkerhetspolisen. Genom omvärldsbevakning håller du dig uppdaterad inom ditt område.

Din placering är i Stockholm, men resor inom och utanför Sverige förekommer.

De här kvalifikationerna söker vi hos dig

Du har följande kompetens:

 • Minst tre års erfarenhet av arbete med fysisk säkerhet
 • Vana att arbeta i IT-system
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • B-körkort

Vi har också krav på att du har fördjupad kompetens inom minst två av följande områden och en övergripande kompetens inom de övriga:

 • Säkerhetsskyddsanalys
 • Arbete utifrån hotbilder och dimensionerande hotbilder
 • Skydd mot RÖS
 • Strategiskt arbete inom säkerhet eller säkerhetsskydd
 • Teknisk kompetens inom mekanik/elektronik/teleteknik
 • Kunskap om ballistik- och tryckvågsskydd
 • Skydd mot farliga ämnen
 • Avlyssningsskydd
 • Fysisk säkerhet avseende fördröjande åtgärder
 • Fysisk säkerhet avseende upptäckande åtgärder inom inbrottslarm, t.ex. kameraövervakning och teknisk passerkontroll
 • Fysisk säkerhet avseende hanterande åtgärder
 • Kontroll och utvärderingar av fysisk säkerhet

Du som söker kan också ha kompetens som tillför bredd i våra arbetsgrupper. Kan du bidra med något eller flera av följande är det meriterande:

 • Erfarenhet av arbete inom statlig myndighet eller större organisation med säkerhetsskydd/säkerhetsfrågor
 • Kunskap inom angränsande säkerhetsskyddsområden så som informationssäkerhet, säkerhetsprövning och säkerhetsskyddad upphandling
 • Certifieringar eller utbildningar inom kompetensområdet fysisk säkerhet eller andra dokumenterade specialistutbildningar
 • Erfarenhet från roller som projektledare eller motsvarande

Det här är kollegan vi söker

Du är den drivna och noggranna personen som känner stort eget ansvar i ditt arbete. Du vill gärna lära dig nya saker, utvecklas inom nya områden och har lätt för att anpassa dig till olika situationer.

Dina arbetsuppgifter behandlar ofta flera aspekter och involverar många parter. Därför behöver du vara bra på att bygga relationer. Det handlar om att på ett naturligt sätt skapa och upprätthålla förtroendefulla kontakter. Vi förutsätter också att du är säkerhetsmedveten.

Så hjälper vi varandra att utvecklas

Som medarbetare förväntas du ta egna initiativ för att utvecklas inom ditt område. Du har nära kontakt med din chef för att diskutera din och vår gemensamma utveckling. Vilka behov har vi och i vilken riktning vill du utvecklas?

Kombinationen lagarbete och egen drivkraft ger dig en stabil bas för att gå vidare när du är mogen för det. Det är vår modell för att ligga i framkant och helst före i utvecklingen generellt.

Vi strävar efter balans mellan arbetet och livet utanför. Vi premierar hälsa och erbjuder träning på jobbet. Det ger dig energi och tid att utvecklas.

Anställningsvillkor och krav

Det här är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som totalt innebär 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Så tar du kontakt med oss

Du är välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 77 43. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Så ansöker du

Du påbörjar din ansökan genom att klicka på denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Ansökan ska ha kommit in senast 2021-10-31.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 652.2 kB)

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

Vi kan komma att använda arbetspsykologiska tester i den här rekryteringen.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.