Säpo

Underrättelsehandläggare

Vi söker nu uthålliga och lösningsorienterade handläggare till vår operativa underrättelseverksamhet. Är du bra på att bearbeta och analysera information? Har du polisiär utbildning och erfarenhet? Då kan det vara dig vi söker.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2021-08-08
Referensnummer: 2021-10104

Säkerhetspolisen arbetar med att förebygga och avslöja brott mot Sveriges säkerhet, bekämpa terrorism och skydda den centrala statsledningen. Våra motståndare följer inte regler eller givna mönster. Därför tar vi ingenting för givet och förväntar oss det bästa från varandra, varje dag.

Ditt uppdrag

Du och dina kollegor handlägger ärenden inom säkerhetsunderrättelseavdelningen. Det handlar om arbetet med att bedöma och reducera hotaktörers avsikt och förmåga att bedriva säkerhetshotande verksamhet.

Som handläggare arbetar du med att bearbeta information i databaser, inrikta inhämtning av underrättelser samt planera och genomföra åtgärder i samverkan med andra myndigheter. Du deltar i operativa ärenden, håller samtal med aktörer och upprättar underrättelsesammanställningar som utgör underlag för beslut och åtgärder. Du deltar också i enhetens kontinuerliga metod- och utvecklingsarbete.

Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som de ser ut vid första anblick. Vi söker kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Din placering är i Stockholm, men resor inom och utanför Sverige förekommer. Arbetet kan ibland behöva utföras utanför vanliga kontorstider, det vill säga på kvällar och helger.

Din kompetens

Vi söker dig som har:

 • Akademisk examen eller polisexamen
 • Minst tre års dokumenterad relevant arbetslivserfarenhet
 • God förmåga att kommunicera på svenska och engelska i tal och skrift
 • God IT-kunskap som användare

Du som söker kan också ha meriter som tillför bredd i våra arbetsgrupper. Kan du bidra med något eller flera av följande är det värdefullt:

 • Erfarenhet från gränspolis och särskilt inom verkställighetsarbete
 • Erfarenhet av utrednings- och underrättelsearbete
 • Erfarenhet inom brottsbekämpande eller rättsvårdande arbete
 • Erfarenhet från något av Säkerhetspolisens verksamhetsområden
 • Erfarenhet av att hantera stora mängder data från ostrukturerad till strukturerad form
 • Erfarenhet av arbete med människor i utsatta situationer
 • Erfarenhet från andra kulturer
 • Utöver svenska och engelska, språkkunskaper i arabiska, persiska, ryska och turkiska
 • Vana att hålla samtal alternativt utbildning i samtalsmetodik
 • Vana att tala och presentera inför större och mindre grupper

Dina egenskaper

Du är den analytiska, noggranna och uthålliga personen som tar ansvar för ditt arbete och ser till verksamhetens gemensamma mål före individuella prestationer. Du behövs för att handlägga ofta komplexa ärenden. Några av dina egenskaper och förmågor är att vara prestigelös, bra på att arbeta självständigt såväl som i grupp och ha lätt för att samarbeta med olika yrkeskategorier.

Ärenden du handlägger behandlar ofta flera aspekter och involverar många parter. Därför behöver du vara bra på att bygga relationer. Det handlar om att på ett naturligt sätt skapa och upprätthålla förtroendefulla kontakter och bidra till ett gott arbetsklimat i gruppen. Du är en engagerad problemlösare som kan strukturera och prioritera, även under hög arbetsbelastning.

Säkerhetspolisens arbete är under ständig utveckling för att möta förändringar i samhället. Arbetsuppgifter och projekt har både långsiktigt fokus och kan ibland prioriteras om med kort varsel. Det är viktigt att du är flexibel, kan tempoväxla och snabbt ställa om fokus.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Därför finns det många olika yrken och kompetenser hos oss. Vi samarbetar och lär av varandra. Lagarbetet behövs för att förstå och hantera komplexiteten i vårt uppdrag. Vi har cirka 1 400 medarbetare och tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”.

Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor

Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 71 11 eller 010-568 77 08. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan

Du påbörjar din ansökan genom att klicka på denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Ansökan ska ha kommit in senast 2021-08-08.
Vi påbörjar urvalet efter annonseringstidens slut och räknar med att ta kontakt med dig som gått vidare runt v. 34.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 652.2 kB)

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.