Säpo

Utredare

Säkerhetspolisen utreder brott inom bland annat kontraspionage, kontraterrorism och säkerhetsskydd. Vi söker nu nya kollegor som vill arbeta med brottsutredningar som bidrar till Sveriges säkerhet. Är du den vi söker?

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2021-08-26
Referensnummer: 2021-9732

Säkerhetspolisen arbetar med att förebygga och avslöja brott mot Sveriges säkerhet, bekämpa terrorism och skydda den centrala statsledningen. Våra motståndare följer inte regler eller givna mönster. Därför tar vi ingenting för givet och förväntar oss det bästa från varandra, varje dag.

Ditt uppdrag

Som utredare på Säkerhetspolisen utreder och leder du brottsutredningar i nära samarbete med åklagare inom Säkerhetspolisens ansvarsområde. Det handlar om spioneri, terroristbrott och andra brott som kan hota Sveriges säkerhet. Du arbetar både självständigt i egna ärenden och tillsammans med andra i större uppdrag. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som de ser ut vid första anblick.

Du ansvarar för att verkställa utredningsåtgärder inom ramen för internationell rättshjälp till andra länder och bidrar även till arbete utanför det brottsutredande området men som ingår i Säkerhetspolisens övergripande uppdrag. Du är också en viktig del i enhetens löpande metodutvecklingsarbete.

Din placering är i Stockholm men resor inom och utanför Sverige förekommer.


Din kompetens

För att arbeta som utredare behöver du ha polisexamen eller annan relevant examen och minst två års sammanhängande erfarenhet av att arbeta med förundersökningar. Du kommunicerar obehindrat på svenska och engelska i tal och skrift. Tjänsten kräver B-körkort.

Du som söker kan också ha meriter som tillför bredd i våra arbetsgrupper. Vi värdesätter om du har något eller flera av följande:

 • Förundersökningsledarutbildning eller motsvarande
 • Utbildning i förhörsmetodik och intervjuteknik
 • Utbildning i operativ analys vid förundersökning eller motsvarande
 • Utbildning och erfarenhet av PUG – Polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott
 • Civil brottsutredarutbildning
 • Barnutredarutbildning och erfarenhet av handläggningsrutiner i samband med utredning av brott mot barn
 • Skattebrottsutredarutbildning
 • Akademisk utbildning med inriktning mot juridik, kriminologi, sociologi eller motsvarande
 • Erfarenhet av att leda större utredningar, hantera hemliga tvångsmedel och arbeta med underrättelsearbete
 • IT-teknisk erfarenhet och erfarenhet av att utreda IT-brott eller ekonomisk brottslighet
 • Erfarenhet av DurTvå
 • Chefs- och ledarskapserfarenhet eller erfarenhet av arbete med metod- och utvecklingsarbete
 • Fördjupad kunskap i program som t.ex. Excel eller program för dataanalys
 • Språkkunskaper utöver svenska och engelska


Dina egenskaper

Du är flexibel, initiativtagande och driver självständigt ditt arbete framåt. Du uppskattar lagarbete och ser till verksamhetens gemensamma mål före individuella prestationer. Dina arbetsuppgifter behandlar ofta flera aspekter och involverar många parter. Därför behöver du vara bra på att samarbeta. Det handlar om att på ett naturligt sätt skapa och upprätthålla förtroendefulla kontakter och samverka med andra.

Ditt arbetssätt är analytiskt och strukturerat och du arbetar uthålligt, även under perioder med hög arbetsbelastning. Du är intresserad av utvecklingsfrågor och bidrar till enhetens metod- och verksamhetsutveckling. Vi förutsätter att du har ett högt säkerhetsmedvetande och ett balanserat förhållningssätt till integritet.


Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Därför finns det många olika yrken och kompetenser hos oss. Vi samarbetar och lär av varandra. Lagarbetet behövs för att förstå och hantera komplexiteten i vårt uppdrag. Vi har cirka 1 400 medarbetare och tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”.

Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.

Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten.

Anställningsvillkor

Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 88 45. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan

Du påbörjar din ansökan genom att klicka på denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)


Ansökan ska ha kommit in senast 2021-08-26.
Vi påbörjar urvalet efter annonseringstidens slut och räknar med att ta kontakt med dig som gått vidare runt v. 37.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 652.2 kB)

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.