Säpo

Vakthavande befäl

Vill du vara med och leda Säkerhetspolisens arbete i vår lednings- tillika spaningscentral? Vi söker dig som är handlingskraftig, proaktiv och har förmågan att skapa effektiva team i en operativ miljö för Sveriges säkerhet. Du motiveras av att ta ett stort helhetsansvar för både din funktions och för verksamhetens bästa.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2021-10-03
Referensnummer: 2021-10275

Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen

Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati, våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som det ser ut vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss, däribland vakthavande befäl. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både tvärvetenskapligt lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och utvecklar Sveriges säkerhet.

Det här är ditt uppdrag

Som vakthavande befäl arbetar och leder du Säkerhetspolisens minutoperativa, yttre verksamhet. På ett proaktivt sätt leder och fördelar du arbetsuppgifter till personalen på ledningscentralen, säkerställer att rätt åtgärder tas i rätt tid utifrån uppdraget och den gemensamt framtagna lägesbilden. Du är den som har den övergripande bilden av det aktuella läget.

Ledningscentralen är en central kontaktyta. Det innebär att du har ett nära samarbete med beslutsfattare, kollegor både inom verksamheten och på samverkande myndigheter, men även med samhället i allmänhet. Därför är det viktigt att du både leder och följer upp omvärldsbevakning som är kopplat till den verksamhet och ansvarsområden som ledningscentralen har. Du arbetar ständigt med förbättringar av arbetet i vardagen, men blickar hela tiden framåt för att se potentialen till utvecklingsmöjligheter för både gruppen och verksamheten.

Din roll omfattas av säkerhets- och beredskapsfrågor och du innehar även rollen som TIB (tjänsteman i beredskap). Verksamheten är bemannad dygnet runt, året om, vilket innebär att du arbetar i treskift. I tjänsten kan det förekomma inrikesresor.


De här kvalifikationerna söker vi hos dig

Vi söker dig som har:

  • Polisexamen
  • För tjänsten relevant arbetslivserfarenhet
  • Ledarskapserfarenhet
  • Körkort med B-behörighet
  • God förmåga att kommunicera på svenska och engelska i både tal och skrift

Det är meriterande om du har kunskap i frågor som berör Säkerhetspolisens uppdrag och av samhällsorientering i stort. Har du chefs- eller ledarskapsutbildning, erfarenhet av arbete på en lednings- eller kommunikationscentral är även det något som vi skattar hög. Även erfarenhet av arbetsledning på direkt nivå och av minutoperativt beslutsfattande i polisoperativ, eller motsvarande verksamhet är det ett plus.

Ytterligare meriterande är om du är väl förtrogen med att använda olika tekniska system, liksom erfarenhet av stabsarbete och/eller insatsledning eller erfarenhet av systematisk omvärldsbevakning från likande verksamhet som vår.


Det här är kollegan vi söker

Som ledare tycker du att det är viktigt att ditt ledarskap bidrar till att skapa balanserade och effektiva team. Du är fokuserad på ditt uppdrag, men öppen och lyhörd för förändring. Som person har du lätt för att anpassa dig till situationen du ställs inför, även när den är hastigt uppkommen och du kan behålla ditt fokus under stundtals pressade förhållanden.

Du är initiativrik och handlingskraftig, men noggrann och ansvarstagande. Du kommunicerar tydligt, oberoende vem mottagaren är och att samarbeta ser du som en självklar del i ditt arbete. Relationsskapande är viktigt för dig och du kan leda med både tillit och engagemang, oavsett arbetsuppgift. Du är en person som ser helhetsbilden i lösandet av enskilda arbetsuppgifter.


Så hjälper vi varandra att utvecklas

Som medarbetare förväntas du ta egna initiativ för att utvecklas inom ditt område. Du har nära kontakt med din chef för att diskutera din och vår gemensamma utveckling. Vilka behov har vi och i vilken riktning vill du utvecklas?

Hos oss är lagarbetet viktigt för att både arbetet ska fungera i verksamheten och för att du ska trivas hos oss.

Vi strävar efter balans mellan arbetet och livet utanför. Vi premierar hälsa och erbjuder träning på jobbet. Det ger dig möjlighet att få energi och tid att utvecklas.


Anställningsvillkor och krav

Det här är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som totalt innebär 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Så tar du kontakt med oss

Du är välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 073-083 08 93. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.


Så ansöker du


Du påbörjar din ansökan genom att klicka på denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Ansökan ska ha kommit in senast 2021-10-03.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 652.2 kB)


Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

Vi kan komma att använda arbetspsykologiska tester i den här rekryteringen.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.