Säpo

Vill du jobba med data science och AI?

Har du erfarenhet av data science-tekniker som AI och djupinlärning? Brinner du för att skapa förutsättningar som kan berika? Vi söker nu nya kollegor, bland annat Data & ML engineers, backend och frontend engineers, data sientists och operativa dataanalytiker som vill vara en del i vårt team inom data science-området!

Placeringsort: Stockholm
Sista ansökningsdag: Intresseanmälan där rekryteringen sker löpande
Referensnummer: 2021-21250


Så här arbetar vi på Säkerhetspolisen

Ditt och dina kollegors uppdrag är att tillsammans skydda Sverige, vår demokrati, våra fri- och rättigheter. Dina kollegor är specialister, sakkunniga och samhällsintresserade. De vet att saker inte alltid är som det ser ut vid första anblick. Därför söker vi kollegor som bidrar med kompletterande perspektiv, kunskaper och erfarenheter som sammantaget gör oss bättre.

Det finns många olika yrken och kompetenser hos oss. Du kommer samverka med och lära mycket av andra. Du kommer också kunna arbeta och utvecklas självständigt. Både lagarbete och djup specialisering behövs för att förstå och hantera våra komplexa uppdrag. Det är Säkerhetspolisens ansvar att det som inte får hända, inte heller händer. Oavsett arbetsuppgift är du med och utvecklar Sveriges säkerhet.

Vad får du göra hos oss?

Hos oss arbetar du utifrån ett vetenskapligt angreppssätt med de senaste data science- och AI-teknikerna tillsammans med andra utvecklare och experter inom Säkerhetspolisen. Detta för att bland annat bedöma hot mot, eller sårbarheter i skyddsvärda resurser. Du är även en nyckelperson i utvecklandet av en ny data science-plattform. Där lagras data från olika källor och analyseras med de senaste teknikerna för datahantering och AI. Även nya produkter utvecklas här för att tillgängliggöra och maximera nyttan med data och AI inom myndigheten.

Vi har flera olika roller inom data science, bland annat Data & ML engineers, backend och frontend engineers, data scientists och operativa dataanalytiker. Som en del i vårt team har du ett nära samarbete med andra utvecklare och dataanalytiker. I det operativa arbetet kan det handla om att exempelvis styra inhämtning av ny information, ge uppslag till nya operationer eller genom att hitta nya samband och infallsvinklar i specifika ärenden.

Variation och nya frågeställningar är vardag hos oss vilket kräver att arbetssätt, metoder och verktyg utvecklas. I samarbete med andra experter inom data science och AI tar du fram metoder och processer som kan automatisera och effektivisera datahanteringen på ett intelligent sätt i vår verksamhet.

Vi söker nu dig som har erfarenhet av utveckling och en passion för data science-området. Du är även en person med följande kvalifikationer:

  • Akademisk examen, gärna inom datavetenskap, programmering, webbutveckling eller liknande.
  • Erfarenhet av verktyg som används för analys och visualisering av data.
  • Dokumenterad erfarenhet av systemutveckling med språk som Python, Java, Scala, JavaScript eller TypeScript.
  • God förmåga att kommunicera på svenska och engelska, i både tal och skrift.


Vi förstår att ingen har erfarenhet av alla, med det är meriterande om du har erfarenhet inom något av följande områden:

  • Av att bygga dataflöden och träna Deep Learning-modeller med bibliotek som PyTorch eller TensorFlow.
  • Av att bygga och driftsätta applikationer där data- och maskininlärningsmodeller används, gärna automatiserade metoder för testning och driftsättning.
  • Av att bygga infrastruktur för stora datamängder, t ex data warehouse och data lake-system.
  • Av verktyg för effektiv och intelligent hantering av ostrukturerad data som text, bild och ljud.
  • Av att arbeta i team med agila arbetsmetoder.

Du får gärna ha akademisk eller utvecklingserfarenhet inom områden som språkteknologi, tidsserieanalys, bildanalys eller annan geo-data. Även kunskap inom analys av andra stora datamängder är meriterande, så som finansiell data, telekom-data, IT-forensisk data eller liknande.

Arbetet bedrivs huvudsakligen i Stockholm, men resor inom och utanför Sverige förekommer.


Vem är du?

Du är kreativ med förmågan att hitta lösningar. Du har en positiv attityd och tar initiativ för att lösa komplexa problem. Att organisera komplexa och stora datamängder på ett sätt som gör det enklare att förstå faller sig naturligt för dig och du brinner för att tillgängliggöra information som kan berika verksamheten.

Du tycker det är viktigt att vara kommunikativ och du har lätt för att både initiera och upprätthålla kontakter, både internt som externt. Du är van att samarbeta med andra, men arbetar lika effektivt på egen hand. Du kan framföra och ta emot konstruktiv kritik på ett sätt som gynnar helheten.

Du arbetar med ett stort egenansvar i en verksamhet som växlar mellan att vara planerad och händelsestyrd, där speciella händelser kan inträffa och vi kan behöva din kompetens extra mycket. Då krävs det att du är ansvarstagande, noggrann och flexibel.


Anställningsvillkor och krav

Det här är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Du får statlig tjänstepension PA 16. Utöver det har Säkerhetspolisen ett lokalt avtal med en extra pension för våra anställda. Om du ska vara föräldraledig får du en extra föräldralön som totalt innebär 90 procent av din lön. I anställningsavtalet ingår även extra försäkring som ger ekonomiskt skydd för make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.


Så tar du kontakt med oss

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryterande chef via mail på, datascience.rekrytering@sakerhetspolisen.se. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 70 03, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.


Så ansöker du

Din ansökan ska innehålla CV och detta PDF-formulärPDF (pdf, 91.2 kB). PDF-formuläret fyller du i, sparar ner det på din dator och bifogar det i fältet där det står ”personligt brev” i ansökan.

OBS! Du bifogar endast ovanstående dokument och inger personligt brev.

Du påbörjar din ansökan genom att klicka på denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Genom att klicka på länken dirigeras du till vårt ansökningsverktyg. Du kommer där att behöva ange en giltig e-postadress dit en länk till ansökan för tjänsten skickas)

Detta är ett öppet rekryteringsärende som i dagsläget inte har ett sista ansökningsdatum. Finner vi din profil intressant kan du räkna med att bli kontaktad inom 30 dagar.
Rekrytering kommer ske löpande.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid SäkerhetspolisenPDF (pdf, 652.2 kB)


Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Det beror på att vi har tjänster som omfattas av sekretess.

Vi använder arbetspsykologiska tester i den här rekryteringen.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.