Säpo

Lyssna på ett hemligt telegram

2015-01-23

Hur lät ett hemligt spiontelegram under kalla kriget? Vi har grävt i våra arkiv – och hittat en svensk dubbelagent.

Här kan du lyssna på hur det hemliga telegrammet lätöppnas i nytt fönster (fil laddas ned i nytt fönster 6,9 mb).

Att använda sig av krypterade radiotelegram var länge en vanlig kommunikationsväg mellan uppdragsgivare och spioner. Här berättar Alf, medarbetare på säkerhetstjänsten sedan 1981, mer om just det här hemliga meddelandet:

– Telegrammet var ett av många som den tjeckoslovakiska underrättelsetjänsten, på uppdrag av Sovjetunionen, sände mellan 1982 och 1986, till vad de trodde var en svensk spion. I själva verket var det vi på den svenska säkerhetstjänsten som satt i andra änden.

– Vi kom i kontakt med dem tack vare en svensk militär som under en privat resa till Tjeckoslovakien värvades som spion av deras underrättelsetjänst. Deras syfte med spioner i Sverige var att skaffa sig en väckarklocka som kunde varna om krig var på väg att bryta ut mellan Nato och Warszawapakten.

– När den svenska militären kom hem till Sverige berättade han för sin chef på försvaret vad han varit med om, och tillsammans gick de till oss på säkerhetstjänsten. Vi frågade om han ville hjälpa till att kartlägga öststaternas underrättelsetjänster. Han tackade ja och utbildades sedan till en duktig spion. Vi arbetade tillsammans i flera år och tack vare honom fick vi en total bild av hur öststaternas underrättelsetjänster jobbade.

Här kan du läsa mer om hur Säkerhetspolisen arbetar med kontraspionage i dag.