Säpo

Han sprang den första Säpojoggen

2015-06-16

Om två veckor avgörs den årliga Säpojoggen under Almedalsveckan i Visby. Joggen har blivit en tradition som varje år lockar ett hundratal deltagare – men det började med en kronprinsessa och fyra livvakter.

Den 28 juni inleds årets Almedalsvecka i Visby – årets största planerade insats för Säkerhetspolisen.

För femte året i rad arrangerar Säkerhetspolisen även den så kallade Säpojoggen under Almedalsveckan, där livvakter och annan personal från Säkerhetspolisen genomför ett kortare uppvärmnings- och träningspass, följt av en löprunda genom centrala Visby.

Men historien om Säpojoggen börjar inte på Gotland, utan i centrala Stockholm den 19 juni år 2010, under bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Då genomförde brudparet en kortege, som kantades av hundratusentals människor. De fick se brudparet i häst och vagn – flankerade av fyra livvakter från Säkerhetspolisen.

I mörka kostymer och full utrustning sprang de längs med vagnen under hela kortegen, och blev snabbt ett omtalat fenomen i både sociala och traditionella medier. En av livvakterna som sprang denna den första Säpojoggen, var Magnus:

– Vi fick enorm uppmärksamhet, vilket jag inte hade räknat med. Det började strömma in sms från bekanta redan när kortegen fortfarande pågick, och efteråt var det intensivt. Alla skrev om och gjorde inslag om vår insats. Varenda detalj noterades.

Som vad?

– Jag minns till exempel långa diskussioner om vad vi hade haft för skor. Var det kostymskor eller svarta joggingskor? Det skrevs även mycket om våra kostymer: Var de tillverkade av funktionsmaterial eller vanlig bomull? Och så vidare.

Fyra livvakter från Säkerhetspolisen flankerade kortegen under bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling den 19 juni 2010. Magnus var en av dem. Foto: TT.

Vad svarade ni?

– Att kläderna var lite upp till var och en. Jag sprang till exempel i svarta gymnastikskor och en vanlig bomullskostym. Dessutom hade vi full utrustning – vapen, radio, skyddsväst, och så vidare.

Det låter varmt.

– Det var det. Jag svettades en hel del. Kortegevägen var knappt fem kilometer lång.

Hur jobbigt var det?

– Fysiskt var det inte jobbigt alls. Varken sträckan eller farten var speciellt utmanande. Men jag var ändå väldigt påverkad efteråt – på grund av den psykiska ansträngningen. Man glömmer lätt att vårt jobb var att hitta potentiella hot i en folkmassa på flera hundra tusen människor. Det var det jobbiga.

Fakta: Säkerhetspolisen i Almedalen

  • Ungefär hälften av Säkerhetspolisens 400 skyddspersoner brukar besöka Gotland någon gång under Almedalsveckan, som, för Säkerhetspolisens del, började ta form redan för åtta månader sedan. Här kan du läsa mer om Almedalskommenderingen.
  • Utöver arbetet med att säkerställa att Almedalsveckan kan genomföras under trygga former, deltar Säkerhetspolisen även i en rad olika evenemang under veckan. Den 29 juni genomförs till exempel en öppen hearing om samhällets förmåga att förebygga och bekämpa radikalisering och terrorism. Här kan du läsa mer om arrangemangetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som kommer livesändas på Säkerhetspolisens webbplats.
Hur kom det sig att du var en av dem som sprang bredvid kortegen?

– Jag hade jobbat som livvakt åt kronprinsessan i ungefär 1,5 år, och var dessutom en van löpare, så när man började skissa på det här upplägget kändes det naturligt att jag skulle vara en av dem som sprang.

Berätta om upplägget.

– Frågan om kortegen fanns med redan tidigt i planeringen av hela bröllopsinsatsen. Häst och öppen vagn genom centrala Stockholm och stora folksamlingar – det är ingenting vi ställs inför i vanliga fall. I de diskussionerna väcktes tanken att ha livvakter joggande intill vagnen. Efter det började vi förbereda oss.

På vilket sätt?

– Vi övade, dels själva inom personskyddet, men vi körde även igenom hela kortegerutten i full mundering en tidig morgon några veckor innan bröllopet. Det fåtal stockholmare som var uppe så tidigt fick en överraskning när vi kom farande, med häst och vagn, joggande livvakter och allt.

Och sedan kom bröllopsdagen. Gick allt som planerat?

– Det får man nog säga. Det var soligt och varmt, vilket påverkade oss så klart, men annars kändes det tryggt och lugnt.

Du var i centrum av en historisk händelse. Kunde du ta in det?

– Det var mäktigt att se hur mycket folk som kommit för att se kortegen, men ärligt talat ser man inte mycket av helheten i de situationerna. Som livvakt är man så koncentrerad på att hitta potentiella hot. Jag tittade bara någon enstaka gång på brudparet.

Säpojoggarna fick som sagt väldigt mycket uppmärksamhet efteråt. Hur ser du på det i dag?

– Som anställd på Säkerhetspolisen lär man sig leva med att vare sig våra framgångar eller vårt vardagsarbete uppmärksammas. Den här gången fick vi väldigt mycket positiva reaktioner, och det värmer fortfarande hjärtat lite när jag tänker på det faktiskt.