Säpo

Intensivt arbete för personskyddet inför Nobeldagen

2015-12-07

Den 10 december infaller Nobeldagen. För Säkerhetspolisen innebär det en intensiv arbetsinsats inom personskyddet som ansvarar för säkerheten för kungafamiljen, statsministern, statsråden och övriga i den centrala statsledningen. Här berättar livvakten Sanna om sitt arbete.

Under prisutdelningen på Konserthuset och middagen i Stockholms stadshus deltar stora delar av den centrala statsledningen. Nobeldagen är en av Säkerhetspolisens största årligen återkommande kommenderingar.

Sanna är livvakt och ingår i den grupp som arbetar med att skydda kungafamiljen.

Varför sökte du dig till Säkerhetspolisen?

– En kollega hade tipsat Säkerhetspolisen om mig, så jag fick ett brev om att man sökte livvakter. Jag hade jobbat länge som polis och ville göra något annat. Livvaktsyrket verkade spännande, jag hade sökt en gång tidigare men då gick jag inte hela vägen. Då hade jag varit polis i fyra år och i rekryteringen ansåg man att jag inte var färdig ute på fältet ännu. Och det var nog sant, det var bra att jag inte kom in den gången. I dag har jag mer skinn på näsan.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

– Det finns egentligen inga ”vanliga” dagar. Medlemmarna i kungafamiljen har dagar då de arbetar i Stockholm men de gör också många besök och resor runt om i Sverige och utomlands. Planering och logistik är en viktig del av arbetet och behövs för att säkerheten ska fungera. Våra skyddspersoner arbetar mycket och en stor del av deras tid är schemalagd. Men allt kan inte planeras och det är en utmaning när de gör spontana saker.  Flexibilitet är en väldigt viktig egenskap för en livvakt.

Vilka fler egenskaper bör en livvakt ha?

– Ledarskap, att kunna ta befälet i en krissituation samt ansvarstagande är viktigt.  Som livvakt måste jag ligga steget före och hela tiden vara där jag gör bäst nytta. Att alltid tänka ”var gör jag bäst nytta och vad är farligast just nu?” är något vi hela tiden tränar på.

Vad är mest stressigt i ditt jobb?

– När vi ska iväg till olika platser blir vårt arbete enklare om vi har varit där innan och rekat. Dessutom är det bra att ha etablerat kontakt med ansvarig person på plats. När jag har koll blir det mindre stressigt, då kan jag fokusera mitt arbete på ett bättre sätt. 

Hur mycket tid ägnas åt träning och utbildning?

– Vi har utbildningsdagar och ledarledda pass där vi får träna närkamp, skytte och fys. Utbildning är oerhört viktigt, vi måste hela tiden vara uppdaterade och färsk praktik på det nya vi lärt oss.

Du verkar trivas med ditt jobb?

– Ja, det gör jag verkligen! Det som är mest stimulerande är att jag får kombinera vardagsarbetet med resor och kontakter med människor. Jag gillar att få vara med där det händer.

Här finns ett reportage från Nobeldagen för två år sedan då tidningen Svensk Polis följde en av kungens livvakter.länk till annan webbplats Reportaget publicerades i januari 2014.

Fakta/ Registerkontroll vid Nobelfesten

Säkerhetspolisen har av regeringen beviljats rätt att registerkontrollera inför årets Nobelfest. Registerkontrollen rör dem som ska delta i verksamheten, exempelvis serveringspersonal. Inbjudna gäster omfattas inte av kontrollen. Totalt registerkontrolleras 700-800 personer.

Förfarandet regleras i säkerhetsskyddsförordningen och innebär att regeringen inför större evenemang, statsbesök eller andra liknande händelser som särskilt behöver skyddas mot terrorism får överlåta åt Säkerhetspolisen att besluta om registerkontroll. Den aktuella bestämmelsen ändrades den 1 december 2011 och det är sedan dess som regeringen kan överlåta åt Säkerhetspolisen att i samband med en viss händelse besluta om registerkontroll.

Registerkontrollen innebär att uppgifter hämtas från register som omfattas av lagen om belastningsregister, lagen om misstankeregister eller lagen om polisens allmänna spaningsregister, samt att uppgifter hämtas som behandlas med stöd av polisdatalagen.

Säkerhetspolisen

För en livvakt är flexibilitet en viktig egenskap.