Säpo

Höjd terrorhotnivå ger högre beredskap

2015-12-10

Den 11 december är det fem år sedan terrorattentatet på Bryggargatan i centrala Stockholm. Säkerhetspolisen har sedan den händelsen, och sedan terrorattentaten i Oslo och Utöya 2011, tillsammans med Polisen ökat förmågan att tidigt identifiera potentiella gärningsmän och snabbt ställa om för att hantera en kris eller oväntad händelse.

Sedan dådet 2010 har Säkerhetspolisen även tagit fram en handlingsplan med Polisen om vem som gör vad i händelse av ett terrorattentat. Säkerhetspolisen har som myndighet ingen möjlighet att själv hantera ett fullskaligt terrorattentat utan behöver samarbete på såväl nationell som internationell nivå.

I november i år höjdes terrorhotnivån från förhöjt (3) till högt (4) hot på en femgradig skala.

- Vi har förståelse för att människor kan känna oro men det är viktigt att komma ihåg att när vi höjer hotnivån är det för att vi, Polisen och en rad andra myndigheter ska gå upp i en högre beredskap och vidta de åtgärder som krävs för ett säkert Sverige. Man kan lita på att om det finns anledning kommer vi och polisen att agera. Syftet med terrorbrott är att skrämma folk, därför är det viktigt att behålla en nykter syn på tillvaron, säger säkerhetspolischefen Anders Thornberg.

Här finns länkar till några intervjuer med säkerhetspolischef Anders Thornberg i samband med att det är fem år sedan terrorattentatet på Bryggargatan:

Sydsvenskan: Högsta terrornivå fem år efter bomblänk till annan webbplats

Sveriges Radio Ekot: "Hotet mot Sverige har ökat"länk till annan webbplats

Här finns mer information om den förundersökning om terroristbrott som följde på terrorattentatet 2010.