Säpo

Säkerhetspolischefen om hotet mot Sverige: "Det är fortsatt högt"

2017-01-09

Cyberangrepp och attentat från terrorister. När Säkerhetspolischef på måndagen deltog i Folk och Försvars rikskonferens i Sälen fick han många frågor om hotbilden mot Sverige.

— Vi har ända sedan 2010 haft ett förhöjt hot mot Sverige. Säkerhetspolisens uppgift är att förebygga och förhindra dåd som riktar sig mot Sverige och vår demokrati och det är något som vi jobbar med dag och natt, säger Säkerhetspolischef Anders Thornberg.

Anders Thornberg intervjuades bland annat av Aftonbladetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om hotet från våldsbejakande extremism.

— Tyvärr så ser vi att det händer mycket i vår omgivning, både i Europa och andra delar av världen, säger Anders Thornberg.

I arbetet mot terrorismen samarbetar Säkerhetspolisen med flera andra svenska myndigheter och också utländska säkerhetstjänster.

— Vi har en mycket god samverkan och lägger gemensamt pussel för att förhindra att terrordåd inträffar. Vårt arbete går ut på att ingripa i förväg, att inte vänta på att det värsta händer.

Ett annat område där samverkan är viktigt är cyberhotet. I TV4:s Nyhetsmorgonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster berättade Säkerhetspolischefen om arbetet med att förhindra att andra länder kommer över skyddsvärd information. Varje dag sker elektroniska angrepp från andra länder som söker uppgifter om bland annat politik, ekonomi, försvar och vetenskap. Enligt FRA (Försvarets radioanstalt) handlar det om tusentals aktiviteter varje månadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

— Generellt kan man säga att skyddsvärda uppgifter inte ska finnas i publika nät, säger Anders Thornberg.