Säpo

Pressmeddelande den 2 februari 2017

Två anhållna misstänkta för inblandning i sprängdåd

2017-02-02

Två personer har anhållits misstänkta för inblandning i den senaste tidens dåd med sprängladdningar i Göteborg. Samtidigt har en person, som tidigare häktats för allmänfarlig ödeläggelse, delgivits misstanke om ytterligare brott.

Den ena av de nu anhållna personerna greps på onsdagen. Personen misstänks för försök till allmänfarlig ödeläggelse i samband med attentatsförsöket mot ett boende för nyanlända vid Lilleby camping i Göteborg den 25 januari. Vid boendet hittades en sprängladdning. Sprängladdningen var konstruerad på ett sådant sätt att den vid en detonation hade orsakat mycket allvarlig skada.

Den andra nu anhållna personen greps på torsdagen. Personen misstänks för försök till mord i samband med att en sprängladdning exploderade och skadade en person allvarligt utanför ett asylboende i Västra Frölunda den 5 januari. Den anhållna misstänks också för allmänfarlig ödeläggelse beträffande den sprängladdning som exploderade på Övre Husargatan i Göteborg i november 2016 och för försök till allmänfarlig ödeläggelse gällande Lilleby camping.

Sedan tidigare sitter en person häktad misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse beträffande den sprängladdning som exploderade på Övre Husargatan i Göteborg. Denna person har nu även delgivits misstanke om försök till allmänfarlig ödeläggelse gällande Lilleby camping.

Utredningarna kring samtliga ovanstående brott bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Anledningen till att Säkerhetspolisen utreder brotten är att det inte kan uteslutas att det finns ett samband mellan de tre dåden och eftersom de kan ha bäring på våra ansvarsområden. Dessa misstankar har stärkts och lett fram till de senaste dagarnas gripande.

Gripandena skedde under onsdagen den 1 februari i västra Sverige och torsdagen den 2 februari i norra Sverige. Samtidigt vidtogs husrannsakningar och andra utredningsåtgärder.

Ytterligare detaljer om utredningen kan Säkerhetspolisen inte lämna eftersom det råder förundersökningssekretess.