Säpo

Man åtalas för terroristbrott

2017-03-27

En man i 30-årsåldern som misstänks ha anlagt en mordbrand mot en muslimsk föreningsslokal i Malmö den 11 oktober 2016 åtalas nu för terroristbrott genom mordbrand. Mannen har suttit häktad sedan december förra året.

—Utredningen har varit omfattande med både nationell och internationell samverkan. En rad utredningsåtgärder har vidtagits och ett stort antal förhör har hållits som nu har lett fram till åtalet, säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef vid Säkerhetspolisen.

Utredningen har bedrivits av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål. Säkerhetspolisen har också arbetat i nära samarbete med Polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Enligt åklagaren är den åtalade mannen medlem av terrororganisationen IS. Han misstänks ha kastat brandbomber mot den muslimska föreningslokalen i Malmö där det under kvällen och natten den 11 oktober förra året pågick en fest. Ingen människa kom till skada vid branden men reparationerna beräknas bli omfattande.

—För Säkerhetspolisen är det även viktigt att pröva lagstiftningen för att se vad domstolen ställer för krav på bevisning när det gäller de olika rekvisiten i terrorlagstiftningen, säger Fredrik Hallström.

Terrorhotnivån i Sverige ligger oförändrat på en trea på en femgradig skala. Det är ett förhöjt hot och inom ramen för denna nivå ryms att ett terrorattentat kan inträffa.

Förhandlingarna hålls i tingsrätten i Malmö.