Säpo

Attentat på Drottninggatan i Stockholm

2017-04-07

Klockan 14.53 på fredagen genomfördes ett attentat där en lastbil kört in i en folkmassa på Drottninggatan i Stockholm. Uppgifter om skadeläget är på fredagkvällen fyra avlidna och 15 skadade.

Säkerhetspolisen och Polismyndigheten arbetar nu tätt tillsammans i den utredning som har inletts. Polismyndigheten leder förundersökningen som rör attentatet, och arbetar just nu med misstänkt terroristbrott. Åklagare Hans Ihrman är förundersökningsledare.

På eftermiddagen hölls en presskonferens med Säkerhetsolisen och Polismyndigheten. Säkerhetspolischef Anders Thornberg sade där:

—Det här är en tung dag och tankarna går till de drabbade. Vi arbetar sida vid sida med Polismyndigheten och den inledande förundersökningen ska ligga hos Polisen. Vi arbetar nu intensivt med underrättelsearbete för att ta reda på vem eller vilka som ligger bakom det här.

Säkerhetspolisen har upprättat en så kallad särskild händelse och bedriver ett intensivt underrättelsearbete för att kartlägga den eller de som ligger bakom attentatet.

Vid en presskonferens med Säkerhetspolisen och Polismyndigheten på fredagkvällen sa Johan Olsson, operativ chef vid Säkerhetspolisen:

—Viktigast för Säkerhetspolisen just nu är att säkerställa att inte det inte sker fler attentat. Vi jobbar på bred front tillsammans med Polisen för att identifiera den eller de som ligger bakom attacken. Centralt i vårt arbete är samverkan, både nationellt och internationellt.

Terrorhotnivån ligger kvar på en trea på en femgradig skala, vilket innebär ett förhöjt hot. Ett eventuellt terroristattentat ryms inom ramen för den hotnivån.

Om du har tips att lämna till Polisen görs det bäst via telefonnummer 11414.

Texten uppdateras fortlöpande.