Säpo

Fortsatt intensivt arbete efter attentat i Stockholm

2017-04-08

Säkerhetspolisen arbetar fortsatt intensivt med anledning av fredagens attentat. Utredningsarbetet fortsätter och Säkerhetspolisen arbetar sida vid sida med Polismyndigheten som har ansvar för utredningen.

Säkerhetspolisen och Polismyndigheten arbetar nära tillsammans i den utredning som pågår om dådet på Drottninggatan på fredagen.

Utredningen har lett till att en person har gripits och anhållits på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Samtidigt fortsätter Säkerhetspolisen arbetet med att hitta eventuella medgärningspersoner eller nätverk som varit inblandade i attentatet.

Utredningsarbetet har hittills visat att den anhållne mannen inte förekommer i något av Säkerhetspolisens aktuella ärenden. Däremot är han en person som tidigare har förekommit i vårt underrättelseflöde. Det handlar om enstaka uppgifter som Säkerhetspolisen har fått under förra året. Säkerhetspolisen följde upp uppgifterna och arbetade med dem, men uppgifterna gick inte att belägga.

Inriktningen är nu både att ta reda på vem eller vilka gärningsmännen är och att säkerställa att inte fler attentat inträffar. Arbetet sker på mycket bred basis, och innebär bland annat att Säkerhetspolisen hämtar in information från datalagring och andra källor och att inkommande tips bearbetas.

För mer information, se polisen.se