Säpo

Intensivt arbete hos Säkerhetspolisen efter attentatet i Stockholm igår

2017-04-08

Klockan 14.53 på fredagen genomfördes ett attentat där en lastbil kört in i en folkmassa på Drottninggatan i Stockholm. Säkerhetspolisen hanterar det som hänt som ett fullbordat terrordåd.

Säkerhetspolisen och Polismyndigheten arbetar nära tillsammans i den utredning som pågår för att ta reda på vem eller vilka som ligger bakom attentatet på Drottninggatan på fredagen. Efter händelsen igår har beslut tagits om att förundersökningen ska delegeras till Polismyndigheten. Detta för att säkerställa att det finns alla resurser som krävs för arbetet.

Utredningen har lett till att en person har gripits och anhållits på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Samtidigt fortsätter Säkerhetspolisen arbetet med att hitta eventuella medgärningspersoner eller nätverk som varit inblandade i attentatet.

—Vi bedriver nu ett intensivt underrättelsearbete för att ta reda på vem eller vilka som ligger bakom det som inträffat. Vi har jobbat varje minut sedan händelsen och arbetar oförtröttligt vidare, säger Säkerhetspolischef Anders Thornberg.

Inriktningen är nu både att ta reda på vem eller vilka gärningsmännen är och att säkerställa att inte fler attentat inträffar. Arbetet sker på mycket bred basis, och innebär bland annat att Säkerhetspolisen hämtar in information från datalagring och andra källor och att inkommande tips bearbetas.

Samverkan med nationella och internationella partners är också en viktig del i det arbete som pågår. Säkerhetspolisen har ett gott samarbete med internationella partners där man utbyter information och kunskap.

—Vi måste stå enade i Europa och arbeta tillsammans mot terrorismen, säger Anders Thornberg.