Säpo

Framsteg i kartläggningen av den misstänkte mannen

2017-04-09

Det intensiva underrättelsearbetet fortsätter för att kartlägga attentatet på Drottninggatan i Stockholm i fredags. Stora underrättelsemängder gås igenom och bearbetas av Säkerhetspolisen för att säkra bevis och säkerställa att inte fler attentat inträffar.

– Arbetet går bra. Det bär frukt och då framför allt kartläggningen av den misstänkte mannen, säger Johan Olsson, operativ chef vid Säkerhetspolisen.

Utredningen har hittills lett till att en person har gripits och anhållits på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Säkerhetspolisen fortsätter samtidigt med arbetet att hitta eventuella medgärningspersoner eller nätverk som varit inblandade i attentatet. Underrättelsearbetet inriktas på bred basis och innebär bland annat att information hämtas in från datalagring och andra källor och att bearbeta tips.

– Vi fortsätter att arbeta 24-7. Bland annat tittar vi på beslag, sociala medier, spanar och samarbetar med polisen och andra myndigheter och internationella säkerhetsorganisationer där vi utbyter information, säger Johan Olsson.

Den misstänkte mannen fick 2016 ett utvisningsbeslut, men utvisningen har inte verkställts. Säkerhetspolisen har inte varit inblandad i den misstänkte mannens process hos Migrationsverket.