Säpo

Man häktad misstänkt för terroristbrott

2017-04-11

Den man som sedan i lördags suttit anhållen misstänkt för attentatet på Drottninggatan i Stockholm häktades på tisdagen. Enligt Stockholms tingsrätt är mannen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Samtidigt fortsätter Säkerhetspolisen att bedriva ett omfattande underrättelse- och utredningsarbete.

Säkerhetspolisen inriktar i nuläget arbetat på att identifiera och kartlägga den misstänkte gärningsmannens kontakter. Det handlar bland annat om att ta reda på om det finns fler personer som kan ha bidragit till brottet och i så fall hur de har varit delaktiga.

Underrättelse- och utredningsarbetet bedrivs bland annat genom att Säkerhetspolisen hämtar in information, bearbetar tips och genom spaning.

Syftet med Säkerhetspolisens arbete är också att identifiera eventuella nya hotaktörer.

Vi har ett fortsatt nära samarbete och informationsutbyte med Polisen samt med övriga nationella och internationella samarbetspartners, däribland Europol.

Under tisdagen beslutade åklagaren också att häva anhållandet av den man som anhölls i söndags skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord. Enligt åklagaren har misstankarna mot mannen försvagats. Mannen försattes dock inte på fri fot, utan togs omedelbart i förvar eftersom det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas.