Säpo

Säkerhetspolisen följer händelseutvecklingen efter terrordådet i London

2017-06-05

Våra kollegor i Storbritannien arbetar nu med det andra terrordådet på bara två veckor. Våra tankar går till dem och de som drabbats. Det som inträffade i London medför i nuläget inte någon förhöjd hotbild mot Sverige.

Arbetet med att förhindra terrordåd försvåras av att antalet fall av terroristattentat som utförs av ensamagerande gärningsmän har ökat i Europa. Det här arbetet kommer att fortsätta vara en utmaning i ett öppet demokratiskt samhälle. För att kunna förhindra terrordåd har utbytet av information mellan Europas säkerhetstjänster ökat väsentligt under de senaste åren. För oss på svenska Säkerhetspolisen innebär det till exempel att vi tar emot en ökande mängd underrättelse, alltså tips och uppgifter om möjliga hot mot Sverige.

Efter attacken i London i helgen följer Säkerhetspolisen noga händelseutvecklingen. I nuläget har ingenting framkommit som förändrar terrorhotnivån i Sverige.

Se säkerhetspolischefen Anders Thornberg  prata om samarbetet mellan Europas säkerhetstjänster och utmaningarna i vårt arbete med anledning av attentatet i London i TV4 Nyhetsmorgon (sändes söndagen den 4 juni 2017)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Säkerhetspolischefen Anders Thornberg intervjuas i SVT efter attentatet i London (cirka 10 min in i sändningen)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så bestäms terrorhotnivån i Sverigeöppnas i nytt fönster