Säpo

Tre personer åtalas för sprängningar i Göteborg

2017-06-09

Tre personer åtalas för inblandning i uppmärksammade explosioner i Göteborg. Åtalet omfattar allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. Säkerhetspolisen har under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål utrett ärendet.

Det var i november 2016 som en sprängladdning exploderade på Övre Husargatan i Göteborg. I januari 2017 exploderade en bomb och skadade en person allvarligt utanför ett asylboende i Västra Frölunda. Senare samma månad upptäcktes en tredje sprängladdning vid ett boende för nyanlända vid Lilleby camping i Göteborg.

Tre personer åtalas nu för sin respektive inblandning i dåden. En person åtalas för att han bland annat har tillverkat samtliga tre bomber och i vart fall vid ett tillfälle placerat ut sprängladdningen. En person åtalas för att ha tillhandahållit sprängmedel och andra vitala delar till bomberna i Västra Frölunda och vid Lilleby camping. En person åtalas för att han vidtagit olika åtgärder inför utplaceringen av bomben i Lilleby.

Den ideologiska kopplingen, att de misstänkta har koppling till aktörer som följs av Säkerhetspolisen inom ramen för vårt uppdrag, är en av orsakerna till att utredningen hanterats av Säkerhetspolisen.

Läs pressmeddelandet från Åklagarmyndigheten: Åtal väckt kring uppmärksammade explosioner i Västsverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster