Säpo

Tre dömda för inblandning i bombdåd i Göteborg

2017-07-07

Tre personer har dömts för medverkan i eller försök till allmänfarlig ödeläggelse genom bombdåd eller försök till bombdåd i Göteborg. Samtliga tre döms till fängelse av Göteborgs tingsrätt.

Säkerhetspolisen har utrett brotten under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

– Det är allvarliga brott som har utretts och som nu har lett fram till domen. Det är viktigt att den här typen av brottslighet prövas och att de som misstänks ligga bakom åtalas, oavsett brottsrubriceringen, säger Åsa Nilsson, utredningschef vid Säkerhetspolisen.

De fullbordade bombdåden skedde på Övre Husargatan i Göteborg i november 2016 och den 5 januari vid ett hotell i Västra Frölunda som användes som flyktingboende. Vid det senare dådet skadades en person allvarligt. Försöket till bombdåd skedde vid ett boende för nyanlända vid Lilleby camping i Göteborg den 25 januari. Vid boendet hittades en sprängladdning som inte detonerat.

En 23-årig man har enligt tingsrätten medverkat som gärningsman i alla tre fallen och han döms till fängelse i åtta år och sex månader. En 50-årig man döms som medhjälpare för ett av dåden och för försöket till bombdåd till fängelse i fem år. En 20-årig man döms för medhjälp vid försöket till bombdåd till fängelse i ett år och sex månader. 23-åringen och 50-åringen ska också betala skadestånd. 23-åringen och 50-åringen frikänns på åtalspunkten försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel i samband med ett av de fullbordade bombdåden.

Pressmeddelande om domen från Göteborgs tingsrättlänk till annan webbplats