Säpo

Hovrätten dömer tre personer för bombdåd i Göteborg

2017-09-22

Hovrätten för Västra Sverige dömer tre personer till fängelse för inblandning i bombdåd i Göteborg. Männen döms för allmänfarlig ödeläggelse och försök till allmänfarlig ödeläggelse. Hovrätten gör delvis en annan bedömning än tingsrätten.

– Nu har hovätten gjort sin bedömning. Det är angeläget att den här typen av allvarlig brottslighet motverkas, säger Åsa Nilsson, utredningschef vid Säkerhetspolisen.

Ett fullbordat bombdåd skedde på Övre Husargatan i Göteborg i november 2016. Ett försök till bombdåd skedde vid ett boende för nyanlända vid Lilleby camping i Göteborg den 25 januari 2017. Vid boendet hittades en sprängladdning som inte detonerat.

En 23-årig man döms för allmänfarlig ödeläggelse för dådet på Övre Husargatan och försök till allmänfarlig ödeläggelse vid Lilleby camping till fängelse i sex år och sex månader. En 51-årig man och en 20-årig man döms för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse vid Lilleby camping. 51-åringen döms till fängelse i två år och sex månader och 20-åringen till fängelse i ett år och tio månader. Hovrätten skärper straffen för dessa brott jämfört med domen i tingsrätten.

I tingsrätten dömdes två av männen även för inblandning i ett bombdåd den 5 januari 2017 vid ett hotell i Västra Frölunda som användes som flyktingboende. Hovrätten frikänner männen på dessa punkter.

Pressmeddelande om domen från Hovrätten för Västra Sverigelänk till annan webbplats