Säpo

Anders Thornberg blir ny rikspolischef

2018-02-01

Regeringen har utsett Anders Thornberg till ny rikspolischef. Han tillträder den 15 februari och lämnar därmed uppdraget som säkerhetspolischef.

Anders Thornberg

– Jag är ödmjuk inför uppgiften att bli rikspolischef och vet att det är en verkligt utmanande befattning, men jag känner mig rustad att ta mig an den här uppgiften, säger Anders Thornberg.

– Lika stolt som jag var för 37 år sedan när jag började på polishögskolan, lika stolt står jag här idag över att vara polis. Den 15 februari börjar mitt arbete, och jag ser fram emot att leda svensk polis in i framtiden.

Utnämningen presenterades vid en pressträff den 1 februari. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson sa då att:

– Min bild är att Anders Thornberg har ett mycket stort förtroende både internt inom polisen och externt. I sin roll som säkerhetspolischef har Anders Thornberg medverkat till att öppna upp Säkerhetspolisen och kommunicera utåt på ett sätt som ingen tidigare har gjort i den rollen.

Anders Thornberg har arbetat vid Säkerhetspolisen sedan 1986 och haft en rad olika befattningar på myndigheten, bland annat som kommunikationsdirektör, operativ chef och biträdande säkerhetspolischef. Han har varit säkerhetspolischef sedan 2012.