Säpo

Klas Friberg blir ny chef för Säkerhetspolisen

2018-02-28

Regeringen har utsett Klas Friberg, regionpolischef för polisregion Väst, till ny säkerhetspolischef och chef för Säkerhetspolisen. Han tillträder den 1 mars.

– Det känns spännande, utmanande och energigivande att få jobba i en organisation som har till uppgift att skydda demokratin. I arbetet inom polisen har jag i olika sammanhang haft nära kontakt med Säkerhetspolisen och där har jag mötts av personal med ett stort engagemang och kunskap, säger Klas Friberg.

Han påpekar att utmaningarna är många med ett nytt normalläge med växande extremistmiljöer och ett ökat underrättelsetryck mot Sverige. Arbetet med valet kommer att kräva stora insatser.

– Samarbetet med polisen är viktigt för arbetet med ett säkrare Sverige. Jag ser att det finns utvecklingsmöjligheter och det gäller även med andra myndigheter, säger Klas Friberg.

– Jag är glad över att i dag kunna presentera Klas Friberg som ny säkerhetspolischef. Klas Friberg har lång erfarenhet från arbete inom polisen, bland annat som rikskriminalchef och har nu senast gjort ett utmärkt jobb som regionpolischef för polisregion Väst, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Klas Friberg har över 27 års erfarenhet från arbete inom polisen. 2002 blev han chef för länsordningspolisen i Västra Götaland. Några år senare tog han över som chef för länskriminalen i Västra Götaland. I december 2010 blev han chef för Rikskriminalpolisen. Därefter tillträdde han som länspolismästare vid Polismyndigheten för Västra Götalands län. Sedan den 1 januari 2015 har han arbetat som regionpolischef för polisregion Väst.

Klas Friberg tillträder som generaldirektör och säkerhetspolischef den 1 mars 2018. Han efterträder Anders Thornberg som utsetts till rikspolischef.

Pressmeddelande och webb-tv på regeringens webbplatslänk till annan webbplats