Säpo

Säkerhetspolisen attraktiv för svenska studenter

2018-03-26

Nu har 22 000 studenter sagt sitt i en omröstning kring Sveriges mest attraktiva arbetsgivare – och Säkerhetspolisen placerar sig i topp-40 för blivande it-medarbetare, jurister, civilingenjörer och kommunikatörer.

Plats 9 för data/it-studerande. En 13:e plats bland blivande jurister. Plats 21 bland de som studerar kommunikation och plats 37 bland civilingenjörer. Säkerhetspolisen är uppenbarligen en tilltalande arbetsgivare för de 22 046 studenter vid 33 svenska högskolor och universitet, enligt KarriärBarometern.

Hösten 2017 genomfördes en liknande omröstning bland de redan yrkesverksamma och i den var Säkerhetspolisen attraktivast i branschen av yrkesverksamma när det gäller it och data i offentlig sektor.

– Resultaten från båda omröstningarna är glädjande och ett tecken på att många svenskar ser vårt unika uppdrag och vill vara en del i det viktiga arbetet med att skydda demokratin, säger biträdande säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

I omröstningen har studenterna fått svara på vilka deras karriärmål är och inom vilka yrkesområden: Bra balans mellan arbete/fritid, stabilitet och känslan av att det man arbetar med har en större betydelse ses som betydligt viktigare än faktorer som internationell karriär.

Yrkesområdet ”myndigheter” är också det näst mest eftersträvansvärda, före yrkesområden som finanssektorn och media- och reklamvärlden.

– Säkerhetspolisen är och måste vara en modern och bra arbetsgivare där det upplevs att medarbetarnas trivsel, hälsa och idéer beaktas. Lön och karriärmöjligheter är betydelsefullt, men för många är känslan av att arbetet som sådant känns meningsfullt än viktigare, avslutar Charlotte von Essen.