Säpo

Livstids fängelse för attentatet på Drottninggatan

2018-06-07

Den man som åtalats misstänkt för attentatet på Drottninggatan i Stockholm dömdes den 7 juni av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse och utvisning. Mannen döms för bland annat terroristbrott.

Det var klockan 14.53 fredag den 7 april 2017 som en lastbil kördes in i en folkmassa på Drottninggatan i centrala Stockholm. Säkerhetspolisen hanterade tidigt det inträffade som ett fullbordat terrorattentat. Den nu dömda gärningsmannen greps efter dådet och har sedan dess suttit häktad. Efter attentatet fattade Säkerhetspolisen tillsammans med Polismyndigheten beslut om att delegera utredningen till polisen. Åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har lett förundersökningen.

Tingsrätten konstaterar i domen att ”den åtalade personen ska dömas för terroristbrott dels genom fem mord, dels genom allmänfarlig ödeläggelse. Tingsrätten har vidare kommit fram till att den åtalade personen ska dömas för försök till terroristbrott genom 119 fall av försök till mord. Slutligen har tingsrätten funnit att han i 24 fall har gjort sig skyldig till brottet framkallande av fara för annan.”

Straffet har bestämts till livstids fängelse och livstids utvisning.

Tingsrättens dom kan överklagas till hovrätten.

Pressmeddelande om domen på Stockholms tingsrätts webbplatslänk till annan webbplats