Säpo

Åtal för förberedelse till terroristbrott och finansiering av terrorism

2018-12-27

Sex personer åtalades den 27 december 2018 vid Solna tingsrätt. Tre av dem är misstänkta för förberedelse till terroristbrott och samtliga sex för brott mot finansieringslagen.

- I vårt omfattande underrättelsearbete bearbetade vi under våren 2018 uppgifter som ledde fram till de misstänkta gärningsmännen och attentatsplanerna. Efter ett intensivt arbete genomförde vi därefter tillsammans med Polismyndigheten insatser på flera platser i landet, säger Johan Olsson, operativ chef vid Säkerhetspolisen.

Enligt åtalet har tre av personerna skaffat och förvarat stora mänger kemikalier och annan utrustning i avsikt att bland annat döda och skada andra människor. Alla sex åtalas även för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall, finansieringslagen. Misstankarna är att pengar har skickats av de åtalade från Sverige till utländska medborgare och därigenom gjort pengarna tillgängliga för IS verksamhet utomlands.

De misstänkta brotten har begåtts i Strömsund, Jämtland, och olika platser i Stockholmsområdet.

Fem av de sex personerna är häktade.

Utredningen har bedrivits av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

- Utredningen har varit omfattande och komplicerad med förhör, genomgång av stora mängder beslag och andra utredningsåtgärder som vidtagits, säger Johan Olsson.