Säpo

Skyddet av centrala statsledningen i fokus under Almedalsveckan

2019-06-27

Almedalsveckan på Gotland är en av Sveriges största demokratiska mötesplatser. Det är också den största planerade insatsen under året för Säkerhetspolisen. Den 30 juni hålls en gemensam pressträff med Säkerhetspolisen och Polismyndigheten om arbetet under Almedalsveckan.

Almedalsveckan samlade förra året 45 000 besökare, vilket gör den till en av Sveriges största demokratiska mötesplatser för samhällsfrågor. Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige och demokratin. Under veckan besöker ungefär hälften av de drygt 400 skyddspersoner i den centrala statsledningen som Säkerhetspolisen ansvarar för säkerheten kring Visby. Det ställer stora krav inte minst på Säkerhetspolisens personskyddsverksamhet och omfattar bland annat analytiker, säkerhetschaufförer, tekniker och livvakter. Planeringsarbetet har pågått i flera månader med målet att Almedalsveckan ska kunna genomföras på ett säkert sätt.

– Säkerhetspolisens uppdrag är att säkerställa att våra politiker kan utföra sitt uppdrag och sina aktiviteter på ett säkert sätt. Samtidigt som de ska kunna röra sig fritt och ha nära kontakt med allmänheten, säger Mikael Jonsson, biträdande chef för Säkerhetspolisens kommendering i Almedalen.

Säkerhetspolisen samarbetar nära flera myndigheter under Almedalsveckan, bland annat Polismyndigheten Region Stockholm, Region Gotland och de politiska partiernas organisationer.

Gemensam pressträff

Säkerhetspolisen och Polismyndigheten bjuder in till gemensam pressträff om myndigheternas arbete under Almedalsveckan. De ansvariga för insatsen från respektive myndighet medverkar på pressträffen.

Dag: Söndag den 30 juni
Tid: Klockan 12.30-13.15
Plats: Polismyndighetens tält på Hamnplan (H204)

Kontakt och frågor angående pressträffen:

  • Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen, 010-56 879 00
  • Carina Skagerlind, presstalesperson Polismyndigheten region Stockholm 010-56 373 50 Välkommen!